avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dupa 7 ani de la nasterea copilului meu, tatal lui isi ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dupa 7 ani de la nasterea copilului meu, tatal lui isi cere drepturile!

Sunt mama unui copil de 7 ani, nu am fost niciodata casatorita, tatal copilului nu a contribuit la cresterea ei pana in prezent, nici nu a fost trecut pe certificat, noi despartindu'ne imediat dupa ce am ramas insarcinata...pe fata am crescut'o eu cu mama mea, am beneficiat de alocatie monoparentala, iar tatal ei isi cere acum drepturile, si vrea sa fie trecut pe certificatul copilului. As vrea sa stiu ce implica acest lucru, ce acte am nevoie (avand in vedere ca nu suntem casatoriti si nici nu dorim acest lucru, eu avand o alta relatie). Cat ar dura aceasta actiune, si unde trebuie sa ne prezentam cu actele. Pot impiedica aceasta actiune? va multumesc anticipat! Carmen.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 09:09, 7 Mai 2010
Nu exista "actiune in recunoastere de paternitate".

Exista actiunea in stabilire de paternitate. Ea apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama. Atunci cand tatal nu vrea sa recunoasca pe copil este chemat in judecata pentru ca instanta sa stabileasca ea paternitatea.

Viceversa, cand tatal vrea sa recunoasca pe copil n-are pe cine sa cheme in judecata si nici vreun motiv sa faca asta. Pentru ca legea (C. fam) zice asa:
Art. 57. - "Copilul conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.
Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament."

De ce si pe cine sa cheme tatal in judecata? Ce sa ceara in judecata? Ce anume sa se dispuna/constate in contradictoriu cu copilul/mama? Sa se constate ca i-a fost lene sa se duca la notarul din colt ca sa dea o declaratie?

Cam asta ar fi ...pe romaneste ceea ce in proces s-ar exprima prin invocarea unor exceptii (exceptia lipsei calitatii procesuale pasive, exceptia lipsei de interes, etc).
Ultima modificare: Joi, 6 Mai 2010
romascanu, moderator
Din cate am inteles eu, notarul cere si prezenta mamei la darea acelei declaratii notariale.
Daca mama minorului nu este de acord si neaga faptul ca persoana respectiva este tatal minorului notarul nu accepta acea declaratie.
Aceeasi este situatia si la starea civila.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Din cate am inteles eu, notarul cere si prezenta mamei la darea acelei declaratii notariale.

avocat Claudiu Lascoschi


Zău!? I-a "tradu" si pe intelesul meu. (vorbesc foarte serios)
Pentru ca , din cate stiu eu contestarea recunoasterii de paternitate (prev de art. 58 c. fam) se face si asta printr-o actiune, nu-i suficient un simplu nu rostit in timp ce sprijinea cineva peretele biroului notarului ca sa nu cada.
Dar nu m-ar mai mira nimic. (nici macar un notar care ar fi in stare sa creada ca e nevoie de prezenta altcuiva pentru a-i permite cuiva sa scrie vreun testament - acesta fiind unul din inscrisurile prin care se poate face recunoasterea)
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
romascanu, moderator
In primul rand, multumesc colegei Romascanu pentru clarificarea mai pe intelesul tuturor a problemei procedurale pe care o vazusem...

Apoi... tare am mai ras cu mama la notar!... :)) Ce naiba s-o intrebe notarul? "Doamna, ziceti, v-ati culcat cu domnul in cauza?"
De cand pana cand exista vreo norma care sa imi impuna sa vin de mana cu cineva la notar sa dau o... declaratie??
Colegului lascoschi ii arat ca declaratia este un act unilateral (adica emana de la o singura persoana, adica numai un om singur o poate face).

Daca el cunoaste altfel, il rog si eu sa ne arate o exceptie de la regula, adica ceva de genul "declaratia se face personal de fiecare in parte, cu exceptia cazului cand 2 sau mai multe persoane au avut relatii sexuale impreuna"?? :P

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate alexe adrian alexe adrian Va salut. Am o mica problema la care nu gasesc rezolvare. Locuiesc inpreuna cu concubina mea de 8 ani. Din x motive neam separat. Avem inpreuna un copil in ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate zallyna zallyna Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line. Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) ... (vezi toată discuția)
Paternitate sau a declara un copil Vali2 Vali2 Buna seara, Doresc sa aflu care este procedura pentru a declara un copil de peste 2 ani de catre tata. Este necesara stabilirea paternitatii si daca da care ... (vezi toată discuția)