avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate sau a declara un copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate sau a declara un copil

Buna seara,

Doresc sa aflu care este procedura pentru a declara un copil de peste 2 ani de catre tata. Este necesara stabilirea paternitatii si daca da care este institutia la care se poate apela?
Care sunt costurile unei astfel de proceduri? Care sunt actele necesare ? Se rezolva la notar sau la avocat?
Este necesara casatoria sau schimbarea numelui copilului ( momentan are numele mamei de familie )? Este necesar ca ambii parinti sa aiba aceeasi adresa in buletin, sau se poate sa locuiasca separat?

Va multumesc anticipat pt. raspunsuri sperand ca nu am deranjat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:54, 29 Mai 2008
Tatal vrea sa recunoasca acest copil?
Daca da, mergeti direct la starea civila. Acolo va da o declaratie de recunoastere. Asta e tot.
Nu are nici o legatura adresa din buletin ori locuirea in comun sau separat cu recunoastrea copilului.
Multumesc pt raspunsul promt.
Am fost la starea civila sector 5 si ne-au spus ca trebuie sa mergem la judecatorie si ca trebuie sa stabilim paternitatea.
Tatal vrea sa recunoaca copilul.
Iar la starea civila a sectorului 1 ni s-a recomandat sa ne casatorim.

Se pare ca vom mai incerca in nou la starea civila .

Copilul poate ramane pe numele mamei?
#-o#-o

Doamna, ati fost cumva casatorita la momentul conceptiunii sau nasterii copilului? (adica se poate presupune ca acest copil ar fi al altui barbat decat cel ce vrea sa-l recunoasca?)
Incerc sa gasesc o motivatie pentru spusa functionarilor, ca sa nu zic direct ca s-au dus cu pluta.
Da. copilul poate ramane cu numele mamei.

Codul Familiei
Art. 56. - Filiaţia faţă de tată se stabileşte, în afară de cazurile prevăzute în art. 53, prin recunoaştere sau hotărâre judecătorească. (Nota bene: e cu SAU nu e cu musai).
Art. 57. - Copilul conceput şi născut în afară de căsătorie poate fi recunoscut de către tatăl său; după moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai dacă a lăsat descendenţi fireşti.
Recunoaşterea se face prin declaraţie făcută la serviciul de stare civilă, fie odată cu înregistrarea naşterii, fie după această dată; recunoaşterea poate fi făcută şi prin înscris autentic sau prin testament.
Recunoaşterea, chiar făcută prin testament, nu se poate revoca.
Ultima modificare: Luni, 26 Mai 2008
romascanu, moderator
E posibil ca Nico sa aiba dreptate.Daca ati fost casatorita trebuie sa mergeti la instanta.Trebuie sa tagaduiti paternitatea, in sensul ca daca nu sotul e tatal copilului va trebui sa dovediti acest lucru si sa obtineti o hotarare judecatoreasca prin care sa probati acest aspect de fapt.
Ulterior veti rezolva problema si cu adevaratul tata al copilului.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu am mai fost casatorita.
Este cu CERTITUDINE tatal copilului

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate zallyna zallyna Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line. Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Dupa 7 ani de la nasterea copilului meu, tatal lui isi cere drepturile! just_carm3n just_carm3n Sunt mama unui copil de 7 ani, nu am fost niciodata casatorita, tatal copilului nu a contribuit la cresterea ei pana in prezent, nici nu a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)