avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate sau a declara un copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate sau a declara un copil

Buna seara,

Doresc sa aflu care este procedura pentru a declara un copil de peste 2 ani de catre tata. Este necesara stabilirea paternitatii si daca da care este institutia la care se poate apela?
Care sunt costurile unei astfel de proceduri? Care sunt actele necesare ? Se rezolva la notar sau la avocat?
Este necesara casatoria sau schimbarea numelui copilului ( momentan are numele mamei de familie )? Este necesar ca ambii parinti sa aiba aceeasi adresa in buletin, sau se poate sa locuiasca separat?

Va multumesc anticipat pt. raspunsuri sperand ca nu am deranjat.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:54, 29 Mai 2008
Daca nu ati mai fost casatorita si daca nici un alt barbat nu a mai recunoscut acest copil (nu e nici un nume trecut in dreptul numelui tatalui in certificatul de nastre al copilului) atunci cu certitudine poate fi recunoscut de catre tata direct la starea civila.
Sau mergeti la un notar unde tatal va da o declaratie autentica de recunoastre si apoi mergeti cu aceasta declaratie la starea civila ... si cititi-le din cele doua articole din Codul familiei pe care vi le-am scris mai sus... Poate isi revin..
Vali2 a scris:

Nu am mai fost casatorita.
Este cu CERTITUDINE tatal copilului


In acest caz ceea ce a zis Nico trebuie sa aplicati.
Incercati sa vedeti ce zic notarii si cati bani va iau.
La starea civila le puteti spune ca ii dati in judecata pe motiv ca nu respecta legea.Sa aveti si 2 martori cu dvs.Vor fi utili la proces.
Aveti dreptul sa le cereti daune morale si materiale.Puteti sa le spuneti si lor acest lucru.
Nu cred sa primiti de la instanta mai mult de 3000 de euro, dar se merita incercat.
Poate sa le ziceti si ca veti face plangere penala.Nu de alta dar sa nu mai achitati cheltuieli de judecata in avans.

avocat Claudiu Lascoschi
eu nu sunt avocat, dar parca exista un termen de un an de la nastere in care poate fi facuta recunosterea, sau....????
Recunoasterea = act unilateral de vointa al tatalui (care vrea sa-si recunoasca copilul) se poate face oricand. Fie in momentul declararii nasterii copilului fie mai tarziu.

Actiunea in stabilirea paternitatii (atunci cand tatal nu vrea sa-si recunoasca copilul si e chemat in judecata pentru asta - pentru stabilirea paternitatii chiar in contra vointei tatalui) este prescriptibila in termen de un an.
Ultima modificare: Joi, 29 Mai 2008
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere paternitate zallyna zallyna Copil nascut inainte de casatoria legitima, (in concubinaj), la nume tata pe certif. nastere trasa line. Ulterior, sotul (si tatal natural al copilului) ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Dupa 7 ani de la nasterea copilului meu, tatal lui isi cere drepturile! just_carm3n just_carm3n Sunt mama unui copil de 7 ani, nu am fost niciodata casatorita, tatal copilului nu a contribuit la cresterea ei pana in prezent, nici nu a fost trecut pe ... (vezi toată discuția)