avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere paternitate

Va salut. Am o mica problema la care nu gasesc rezolvare. Locuiesc inpreuna cu concubina mea de 8 ani. Din x motive neam separat. Avem inpreuna un copil in varsta de 7 ani. Problema este ca nu este pe numele meu si nici in certificat nu apar ca tata. Nu eram n tara la momentul nasterii, acum ca nu mai suntem inpreuna ce drept de decizie am in privinta copilului? Sau ce pot face in istanta ca sa am dreptul de a decide anumite lucruri din viata copilului care locuieste cu mama mea. Am de gand sa deschid proces pt a trece copilul pe numele meu dar nu stiu de unde sa incep... Mentionez ca mama nu are nimic inpotriva de a schimba numele copilului care acum este pe numele ei cu al meu. Ce ar trebui sa fac sau de unde sa incep?? Si as fi interesat si de un cost informativ al acestor probleme... Mutumirii anticipate
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
ContSters20980, utilizator
Stimate domn, daca nu ati recunoscut copilul si acum doriti sa faceti asta, singura varianta este actiune in stabilirea paternitatii in instanta. Pana atunci , numai mama naturala este cea care are dreptul de a lua decizii privind minorul! Dumneavoastra aveti zero drepturi! E preferabil sa pastrati o relatie foarte buna cu mama copilului fiindca altfel ati putea avea neplaceri mai ales tinand cont de faptul ca minorul se afla la mama dvs care nici ea nu are nici un fel de drepturi asupra minorului! B-)
Apelati la un avocat si demarati procedura de stabilire a paternitatii!
Succes!
alexe adrian a scris:

PROBLEMA ESTE CA NU ESTE PE NUMELE MEU SI NICI IN CERTIFICAT NU APAR CA TATA..


MIHAI GRIGORE a scris:

singura varianta este actiune in stabilirea paternitatii in instanta.


FALS!
Domnul nu ar avea calitate procesuala activa in actiunea in stabilirea paternitatii.

El se poate duce pana la notarul din colt pentru a da o declaratie de recunoastere sau direct la starea civila.
Abia apoi (dupa ce si-a recunoscut copilul printr-o declaratie) daca se doreste si schimbarea numelui copilului, se poate cere instantei incuviintarea ca minorul sa poarte numele tatalui.
romascanu a scris:

alexe adrian a scris:

PROBLEMA ESTE CA NU ESTE PE NUMELE MEU SI NICI IN CERTIFICAT NU APAR CA TATA..


MIHAI GRIGORE a scris:

singura varianta este actiune in stabilirea paternitatii in instanta.


FALS!
Domnul nu ar avea calitate procesuala activa in actiunea in stabilirea paternitatii.

El se poate duce pana la notarul din colt pentru a da o declaratie de recunoastere sau direct la starea civila.
Abia apoi (dupa ce si-a recunoscut copilul printr-o declaratie) daca se doreste si schimbarea numelui copilului, se poate cere instantei incuviintarea ca minorul sa poarte numele tatalui.

Corect!=D>
Si ce efecte poate avea fata de terti o declaratie notariala? Zero?:D
Tot in instanta se ajunge ...mai devreme sau mai tarziu....fiindca daca respectivul domn are si alti copii acestia nu vor recunoaste niciodata , in cazul decesului tatalui lor ,o declaratie notariala !B-)
Art. 75. - Înscrierea menţiunii de stabilire a filiaţiei pe actul de naştere şi, după caz, de căsătorie şi de deces, se face din oficiu sau la cererea celui interesat, pe baza actului de recunoaştere sau a hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Art. 76. - (1) Recunoaşterea făcută, la înregistrarea naşterii sau ulterior, de tatăl copilului născut în afara căsătoriei, se face prin declaraţia scrisă a acestuia, dată în faţa ofiţerului de stare civilă (anexa nr. 30), prin înscris autentic sau prin testament.
(2) Declaraţia de recunoaştere a unui copil din afara căsătoriei, autentificată, se poate depune, după înregistrarea naşterii, la oricare primărie, care o va trimite la primăria care are în păstrare actul de naştere al celui recunoscut, pentru a se face menţiunea de recunoaştere pe marginea actului respectiv. În acelaşi mod se înscrie şi menţiunea de recunoaştere făcută de un cetăţean străin.
(3) În cazul recunoaşterii prin testament, persoana interesată depune la primăria locului de domiciliu o copie legalizată, în extras, a testamentului, cuprinzând textul prin care se face recunoaşterea. Dispoziţiile alineatului precedent se aplică în mod similar.
(4) Menţiunea de recunoaştere poate fi operată şi din oficiu, în baza comunicării biroului notarial care a efectuat autentificarea declaraţiei sau a testamentului.

Art 77
(3) După operarea menţiunii de recunoaştere, ...se retrage certificatul de naştere şi se eliberează alt certificat, cu noile date de stare civilă.

ASTA este procedura.
Iar tertii (daca nu sunt analfabeti) ar putea sa citeasca in NOUL CERTIFICAT...si sa ...ne scuteasca.

N-are cum sa se duca omul sa se dea singur in judecata pentru a se obliga pe el insusi sa scrie ceea ce putea sa scrie cu mana lui = O amarata de declaratie.

C. fam
Art. 59. - Acţiunea în stabilirea paternităţii din afara căsătoriei aparţine copilului şi se porneşte în numele său de către mamă.

Numai MAMA poate promova o actiune de stabilire a paternitatii atunci cand TATA NU VREA sa recunoasca pe copil prin acea declaratie despre care am vorbit mai sus. (In acest caz, in locul declaratiei va fi folosita hotararea judecatoreasca obtinuta de MAMA)

Dar userul nostru VREA sa faca aceasta recunoastre.
E liber sa o faca. Trebuie doar sa scrie o declaratie. Nu trebuie sa se dea pe el insusi in judecata pentru asta. (nici n-ar avea cum, doar daca judele ar dormi ...in sedinta).

Mi-au cazut degetele tot scriind pe forumul acesta despre actiunile prev de C. fam., dar nu prea se lipeste nimic de nimeni.

Dle @ alexe adrian

Eu v-am crezut pe cuvant.
Dar sper ca acest copil nu are cumva ALT tata scris in certificat.
Pentru ca atunci tot ce-am scris eu mai sus ...e degeaba.
Tot ce am scris eu mai sus este valabil doar daca acest copil are stabilita filiatia doar fata de mama (are doar pe mama in certificat).
Daca mama era cumva casatorita cu un alt barbat la momentul nasterii copilului ...puteti sa uitati ce-am scris mai sus (acesta situatie ar avea cu totul alta rezolvare).
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
romascanu, moderator
cf art 56 c.fam. filiatia fata de fata de tata se stabileste :
1. prin recunoasterea volunatara a tatalui
2. prin hotarsare judecatoreasca .
dvs. va puteti adresa oficiului de stare civila unde s-a inregistrat nasterea minorului si puteti da o declaratie prin care recunoasteti ca acesta este fiul dvs. /sau va puteti adresa oricarui notar in acest sens .
ulterior investiti instanta de judecata cu o actiune prin care solicitati incuviintarea ca minorul sa paorte numele de familie al tatalui .
actiunea trebuie insotita de copia certificatului de nastere al minorului , actul prin care se stabileste filiatia fata de ambii parinti .
actiunea este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul si se timbreaza.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
Roxana alina Stancu , Avocat

Alte discuții în legătură

Recunoasterea copilului carmesita carmesita Buna seara, ma numesc carmen si am o curiozitate. Se poate recunoaste un copil fata prezenta si consimtamantul tatalui de recunoastere? (vezi toată discuția)
Dobandirea paternitatii- fara proces pepy24 pepy24 buna seara, am o fetita de 1 an si 3 luni, pe certificatul ei de nastere in dreptul tatalui este liniuta, pe tatal nu l-am actionat in judecata, acum el ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului si modificarea certificatului de nastere ContSters76364 ContSters76364 Buna ziua Am un copil in varsta de 3 anisori, sanatos si voinic. Cand l-am nascut nu a fost recunoscut de tata, pe certificatul de nastere fiind trecuta ... (vezi toată discuția)