avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare active srl-aveam sau nu voie
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare active srl-aveam sau nu voie


Buna ziua

Impreuna cu un asociat am infiintat un srl eu aveam 50% el 50% iar eu eram unicul administrator al societatii, pentru a demara activitatea am achizitionat materii prime de 55.000 lei, intre timp vazand ca activitatea firmei merge bine asociatul meu a dorit sa ma inlature fara a-mi restituii cele 50% din parti sociale, vazand ca nu poate a distrus pur si simplu firma trimitandu-mi controale si multe altele. Acum a venit scadenta materiei prime la plata in valoare de 55.000 lei eu am platit jumatate pentru ca am contributie 50% cand furnizorul a luat legatura cu asociatul meu acesta a spus ca nu plateste nimic pentru ca eu sunt administrator si eu raspund el nu da nici un ban, atunci am luat hotararea de a plati inca 5.000 numerar tot eu iar de diferenta am vandut cu factura fiscala furnizorului un utilaj (care il achizitionasem ulterior tot de la ei), pentru a stinge debitul.
Dupa ce a aflat asociatul meu a facut o intelegere cu propietarul halei unde aveam activul de a refuza accesul furnizorului meu pentru a si ridica bunul, a fost si la politie a facut plangere, politia ma cercetat de bancruta frauduloasa dar dosarul s-a finalizat cu NUP.
Acum as vrea sa stiu aveam voie in calitate de administrator unic sa vand activul pentru a acoperii un debit catre un furnizor fara hotarare AGA, am procedat corect, asociatul meu s-a impotrivit platii cuantumului de debit care trebuia achitat de catre el, am mai intrebat si alte persoane iar unii mi-au spus ca da aveam voie fapt care reiese si din NUP-ul dat de politie, alte persoane imi spun ca fara AGA nu, chiar daca eu sunt unicul administrator, alte persoane ca aveam voie sa vand doar jumatate.
Imi puteti spune va rog parerea Dumneavoastra, si daca se poate o trimitere la un articol, text de lege.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Sanduion7 , utilizator 21:08, 12 Decembrie 2019
In primul rand administratorul cu drepturi depline poate vinde active, poate cumpara, poate chiar inchide firma. Sunteti asociat 50% si administrator! puteti face orice in firma, in limita legii : vinde, cumpara, inchiria etc.
LEGEA 31/1990 REPUBLICATA
Art. 70 - (1) Administratorii pot face toate operaţiunile cerute pentru aducerea la îndeplinire a obiectului de activitate al societăţii, afară de restricţiile arătate în actul constitutiv.
(2) Ei sunt obligaţi să ia parte la toate adunările societăţii, la consiliile de administraţie şi la organele de conducere similare acestora.
Art. 71 - (1) Administratorii care au dreptul de a reprezenta societatea nu îl pot transmite decât dacă această facultate li s-a acordat în mod expres.
(2) În cazul încălcării prevederilor alin. (1), societatea poate pretinde de la cel substituit beneficiile rezultate din operaţiune.
(3) Administratorul care, fără drept, îşi substituie altă persoană răspunde solidar cu aceasta pentru eventualele pagube produse societăţii.
Art. 72 - Obligaţiile şi răspunderea administratorilor sunt reglementate de dispoziţiile referitoare la mandat şi de cele special prevăzute în această lege.
Art. 73 - (1) Administratorii sunt solidar răspunzători faţă de societate pentru:
a) realitatea vărsămintelor efectuate de asociaţi;
b) existenţa reală a dividendelor plătite;
c) existenţa registrelor cerute de lege şi corecta lor ţinere;
d) exacta îndeplinire a hotărârilor adunărilor generale;
e) stricta îndeplinire a îndatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.
(2) Acţiunea în răspundere împotriva administratorilor aparţine şi creditorilor societăţii, care o vor putea exercita numai în caz de deschidere a procedurii reglementate de Legea nr. 64/1995*) privind procedura reorganizării judiciare şi a falimentului, republicată.

Dupa cum se observa, administratorii au multe drepturi si obligatii, dar depinde mult si de ce drepturi s-au mentionat in actul constitutiv.
o zi buna
Buna ziua,

Sunt administrator într-un srl 50% 50% si doresc sa vand activele mele unui tert acționar datorita unui conflict de interese cu al doilea administrator al acestui srl. As putea sa fac asta fără să am nevoie de acordul celuilalt administrator?

Multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii privind nr. de asociati si drepturile fiecaruia sim4matic sim4matic vreau sa infiintez un srl cu un capital de 200 ron .el a venit cu idea sa fim ambii asociati 50-50 si tot o data si administratori.intrebarea ie ce putere de ... (vezi toată discuția)
Revocare administrator Am o situatie mai dificila si ma intreb daca cineva s-a intalnit cu un asemenea caz si ce e de facut. In speta, am un administrator numit prin act ... (vezi toată discuția)
Ajutor- nu pot sa-mi iau bunul cumparat cu factura fiscala ContSters110560 ContSters110560 Buna ziua, La inceputul anului in curs am semnat un contract de vanzare-cumparare marfa cu un client, srl acestuia era nou ... (vezi toată discuția)