avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OUG 148/2005
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OUG 148/2005

Buna ziua!
Va rog sa-mi comunicati daca o doamna care isi desfasoara activitatea ca angajata a unei societati iar in ultimele 12 luni de activitate (inainte de a naste) a avut intr-o luna 7 zile concediu fara plata, poate beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani conform OUG 148/2005. Mentionez ca doamna are contract de munca pe perioada nedeterminata, 4 ore / zi.
De asemenea, va rog sa mentionati actul normativ care care face referire la aceasta situatie, in situatia in care raspunsul la solicitarea anterioara este afirmativ.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: BG , utilizator 12:27, 7 Mai 2010
1. Nu conteaza daca are timpul de munca de 8 ore pe zi sau mai putin.
2. Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 4 - (1) Concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului, prevăzute de ordonanţa de urgenţă, se acordă persoanelor îndreptăţite, dacă acestea au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, timp de 12 luni în ultimul an anterior datei naşterii copilului sau, după caz, de la data la care s-a realizat încredinţarea în vederea adopţiei, s-a aprobat adopţia ori s-a instituit plasamentul sau tutela.
(2) De drepturile prevăzute la alin. (1) beneficiază şi persoanele care realizează venituri supuse impozitului pe venit, dar care, potrivit legii, sunt scutite de plata acestora.
(3) În calculul celor 12 luni prevăzute la alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, considerate, în înţelesul ordonanţei de urgenţă, lună întreagă.
(4) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului fiscal, ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la alin. (7).
(5) Prin excepţie, se acceptă ca o singură dată fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (4).
148/2005 spune ca trebuie sa realizeze venituri supuse impozitului 12 luni anterior nasterii, fara sa specifice ca aceste venituri sa fie din contracte de 8 ore sau 4, 2 etc.
Daca am inteles bine, se pare ca cele 7 zile de concediu fara plata nu constituie un impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la 2 ani.
Multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului!
Nu constituie un impediment, asa cum scrie in textul de lege pe care vi l-am dat mai sus.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/posnatal mihaela zarnescu mihaela zarnescu Buna seara, as vrea sa imi spuneti daca sotul meu poate beneficia de indemizatia de crestea copilului in cazul in care el cotizeaza la casa de asigurari ... (vezi toată discuția)
Mai pot lua concediu de crestere a copilului? cosmi24 cosmi24 am intrerupere o luna pe cartea de munca... mai pot beneficia de concediu de crestere a copilului si implicit de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Dreptul de a primi indemnizatie pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani BG BG Va rog sa-mi spuneti daca exista vreun impediment in obtinerea indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ANI, in situatia in care in ... (vezi toată discuția)