Buna !
Incerc sa infiintez un PFA, avand cod CAEN 5229, am facut dosarul, a fost verificat, mi s a dat ok ul sa merg sa achit taxele pentru infiintare. Pana aici toate bune, am mers sa semnez pentru definitivarea actelor si mi s a comunicat ca exista "o problema" !!! Care problema ? am intrebat....nimeni n a stiut sa mi spuna...am fost in audienta publica si acolo am aflat ca " nu mi se da voie sa mi deschid PFA cu impozit pe profit !!!:sorry: nu mi s a dat nici o explicatie ci doar atat , aici este problema , in Timisoara la Registrul Comertului nu se mai pot infiinta Pfa platitoare de TVA pe impozit pe profit.
Va rog sa mi dati si mie un sfat , ce as putea sa fac , foarte recent un prieten si a facut un astfel de PFA in Bucuresti pe acelasi cod CAEN si nu a avut probleme. Exista o lege recenta care sa mi interzica impozitul pe profit la PFA ?? daca nu ce este de facut ??? Repet ...am achitat toate taxele, am chitantele, dosarul se afla in Timisoara la Registrul Comertului.
Va multumesc !!
nu exista nici o problema din punctul asta de vedere, e acelasi impozit plateste PFA doar ca se numeste impozit pe venit! cu ce va afecteaza?, ulterior infintarii PFA puteti face modificari pe tipurile de impozite si taxe care sa le platiti, iar ca sa va inregistrati in scopuri de TVA, nu este nici o problema, ori bifati casuta la infintarea PFA , sau o puteti face ulterior infintarii PFA prin inregistrare vector fiscal la finante , declaratia 010
Nu este acelasi lucru. La infiintare mi se cere sa estimez cat profit voi avea in cursul anului 2010, eu declar ( de exemplu) 500 ron , asta inseamna ca voi plati 16% din 500 ron. Daca insa sunt impozitat pe venit atunci voi plati X % din venitul realizat acesta( impozitul) putand fi de cateva ori mai mare decat cel care va fi platit pe profit.
Nu se poate spune ca e acelasi impozit, sunt impozite diferite.
@awbdan: faceti o confuzie care poate fi usor inlaturata daca veti acorda mai multa atentie impozitarii PFA, studiind cel putin OMFP 1040/2004 si Codul fiscal titlul III cap 2 in special art 54.
Nu trebuie sa va sperie faptul ca trebuie sa estimati un venit si ca asupra lui se va aplica 16%, pentru ca in anul urmator veti depune o noua declaratie (200) in care veti indica ceea ce s-a realizat in mod real , iar admin fiscala va face regularizarea acestui impozit in sensul in care va trebui sa mai dati, sau sa vi se dea .
De retinut ca PFA se impoziteaza prin 2 forme:
1. pe baza nornmei de venit ( adica vi se stabileste o suma cu titlul de impozit pe care trebuie sa o achitati anual indiferent cat realizati, in plus sau in minus)
2. in sistem real pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, aici principiul este simplu asa cum s-a mai spus, din total venituri se scad total cheltuieli deductibile si ce ramane se impoziteaza cu 16%. In cazul PFA ceea " ce ramane" se numeste venit net. Notiunea de profit, opereaza in cazul societatilor comerciale, si are o alta abordare... nu este cazul PFA
Optiunea pentru una din formele descrise va apartine, o puteti preciza la infiintare sau dupa, cu respectarea prevederilor CF
Puteti afla foarte multe din specificul PFA si daca discutati cu un prieten, cunostinta... etc care desfasoara o asemenea activitate
De interes este si OUG 44/2008
Impozit apicultura
gabi.b
conform codului fiscal
12) La calculul profitului impozabil, următoarele venituri sunt neimpozabile până la data de 31 decembrie 2006:
c) veniturile ... (vezi toată discuția)