Buna ziua, ca angajator am urmatoarea problema:
1. Un angajat de 7 luni pe postul de muncitor necalificat, are o problema de sanatate: in afara programului de lucru cade de pe scuter si se accodenteaza usor.
2. Dupa cateva zile acuza dureri de mana, apoi de coaste.
3. Merge la medicul de familie si primeste concediu medical pentru refacere..
4. La intoarcerea din concediu acuza din nou dureri, de aceasta data de spate.
5. Merge din nou la medic, iar dupa investigatii, se constata ca are doua vertebre deplasate.
6. Primeste tratament (proceduri de recuperare), pe care le executa in cadrul unui alt concediu medical.
7. In acest timp firma gaseste un inlocuitor temporar pentru acesta, dar angajatul bolnav se supara foarte tare cand afla si revine la serviciu, la incheierea concediului medical. Acest lucru s-a intamplat la sfarsitul saptamanii trecute.
8. De 4 zile angajatul bolnav iar nu a mai venit la serviciu, comunicand superiorului sau ca pentru aceste zile va aduce concediu medical.
9. Banuind ca viitorul in firma sau este incert, incearca sa ameninte angajatorul cu reclamatie la ITM, pe motiv ca va fi dat afara.
10. Ca angajator, am luat legatura cu medicul de medicina muncii si l-am trimis la un control la acesta.
Problema mea este urmatoarea:
Daca va fi declarat apt, iar problema de sanatate va reveni, ce trebuie sa fac?
Daca va fi declarat inapt, iar firma nu mai are in schema de personal nici un alt post similar (nici macar part time), ce trebuie sa fac?
Va rog sa ma lamuriti si sa ma sfatuti. Va multumesc mult.
1. Daca este apt si problema va revenii, veti lua hotarari atunci, functie de interesele unitatii si posibilitatile de readaptare ale salariatului.
2. Se va proceda la concediere cu art.61 c) respectand prevederile art.64 din codul muncii.
Dupa spusele lui si dupa parerea mea, este inapt temporar, dar incearca sa sugereze ideea ca durerea de spate provine de la felul muncii, deci sa o incadreze la boala profesionala, cu aceast subiect ameninta firma ca reclama la ITM.
Desi specificul muncii prevede ridicarea de greutati, angajatul nu este singur la acel punct de lucru pe acest tip de post, iar in cazul in care are de ridicat greutati, are cine sa-l ajute, fiindca pe post similar mai exista un angajat.
1. Daca va fi declarat apt nu aveti prea multe variante si va trebui sa-l primiti la munca. Puteti gasi insa alte motive legale de concediere.
2. Sunteti obligat sa ii propuneti alte locuri de munca vacante in unitate compatibile cu capacitatea de munca stabilita de catre medicul de medicina a muncii.
In situatia in care nu dispuneti de asemenea locuri dee munca vacante aveti obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului corespunzator capacitatii de munca stabilite. Aveti obligatia sa ii comunicati solutiile propuse de agentie.
Salariatul are la dispozitie trei zile lucratoare pentru a raspunde la aceasta comunicare. Daca nu raspunde in termen sau nu doreste postul astfel propus puteti dispune concedierea acestuia.
In momentul actual angajatul este la controlul medical la med.muncii. Daca medicul il declara inapt , iar eu urmez procedura legala, pana primesc raspuns de la AJOFM, ce fac cu el? Primirea raspunsului poate dura, o saptamana, chiar si mai mult, stiti cum se gasesc locuri de munca in ziua de azi. Eu ce fac cu acest angajat, cum il pontez in tot acest timp?
Puteti rezolva repede la AJOFM prin prezentarea personala a situatiei si vizualizarea locurilor de munca vacante.
O alta varianta ar fi suspendarea CIM pe aceasta perioada deoarece nu mai poate presta activitatea pentru care a fost angajat si nici alta din firma.