avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... contracte asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

contracte asociatie proprietari

Buna! sunt administratorul unui bloc si am urmatoarea intrebare:
Contractul de mandat al presedintelui prevede ca impozitul aferent venitului de 35 lei pe luna sa-l plateasca beneficiarul (presedintele). Este corect stipulat in contract? Contractul este semnat de comitetul asociatiei.
Presedintele nu s-a inregistrat la finante , drept prin urmare eu am refuzat sa-l mai platesc. Nu i-am mai eliberat adeverinta cu veniturile realizate in anul 2009 pentru ca si asa nu avea ce sa mai faca cu ea la finante.
Presedintele trebuia ca in 15 zile de la incheierea contractului sa se inregistreze la finante, cea ce nu a facut.
Se poate stipula in contractul femeii de servici ca sa isi plateasca ea impozitul aferent renumeratiei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:52, 9 Mai 2010
doar daca femeia de serviciu e inregistrata ca pfa, ceea ce este putin probabil
Dar ma intreb de ce nu ati facut contractele cu oprirea impozitului la sursa? Va era greu sa platiti si pentru ei acest impozit? Pentru Dv. nu platiti?

Regula este sa faceti un stat de indemnizatii, salarii si ce mai aveti acolo in care prevedeti si impozitul, sa le opriti impozitul la asociatie (16% recomandabil sau 10%), sa duceti Declaratia 100 lunar la ANAF si o data pe an sa depuneti Declaratia 205.

Asta presupune ca in fondul de salarii-indemnizatii sa fie cuprinse si sumele pe impozit si cass pe care sa le plateasca proprietarii. Asa este normal, deoarece asociatia este contractantul serviciului de prestare. Celor pe care ii platiti le dati netul in mana si Dv. va ocupati de varsarea impozitului si cass-ului pentru toata lumea, nu numai pentru Dv.

E de datoria Dv. sa va ocupati de aceste probleme

In asociatia pe care o administrati, Dv. decideti pe cine platiti si pe cine nu? In ce calitate decideti Dv. acest lucru? Nu exista o decizie a comitetului executiv prin care s-a decis plata presedintelui? Dv. nu duceti la indeplinire acea decizie? Sau sunteti reprezentantul ANAF in acel bloc si aveti drept de control...sau cum?
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Mai 2010
elga50, moderator
Cand s-a ales presedintele eu am redactat contractul de mandat al presedintelui. Ce sa fac daca altii nu au facut-o a trebuit sa-l fac eu. S-au mai bine spus ei nici nu ar fi facut vreun contract . Eu ca administrator sunt inregistrat ca PFA. Am incercat ca in contractul de mandat , pentru renumeratia de 35 lei pe care a pretins-o presedintele sa nu fac drumuri in fiecare luna la ANAF si CASS . Si asa nu face nimic acest presedinte si oamenii din bloc nu mai vor sa-l plateasca. Nu sunt eu zmeul smeilor de la ANAF dar nici nu vreau sa muncesc si sa fac drumuri pentru niste puturosi.
Merci!
Confundati nerespectarea legii chiar de catre Dv. cu consideratii morale personale si am sa va spun de ce:
- faptul ca proprietarii nu vor sa-l plateasca nu va poate indreptati pe Dv. sa nu-l platiti.

- daca proprietarii nu vor sa-l mai plateasca, atunci sa se adune ei si sa hotarasca legal si regulamentar acest lucru sau sa-l schimbe daca e puturos si se gaseste altul mai breaz si apoi Dv. sa puneti in fapt hotararea lor, consemnata in PV in regula.... Ce faceti daca lui i-ar da prin cap sa va ceara indemnizatia in instanta? Dati vina pe unii proprietari care nu vor sa-l plateasca? Pe ce v-ati baza? Aveti ceva scris?

- Dv. sunteti PFA. Aveti si atestat de administrator? PFA in ce domeniu?

- una din atributiile Dv. este si relatia cu fiscul, indiferent daca o faceti pentru oameni vrednici sau puturosi, o faceti in cadrul relatiei dintre asociatie si fisc, nu in relatia Dv. cu presedintele. Asta ar trebui sa intelegeti.

- despre contractul pe care l-ati conceput Dv. trebuia sa va fi interesat inainte, nu dupa ce l-ati facut. Eu personal va inteleg atunci cand sunteti revoltat ca nu va ajuta nimeni, dar legea trebuie s-o respectati si sa fiti promotorul respectarii ei.

In consecinta refaceti contractul cu retinere la sursa, faceti state de plata in care sa figureze si impozitul, dati banii presedintelui si mergeti in fiecare luna cu Declaratia 100 si varsati banii la fisc. Nu stati nici la coada, lucrurile s-au mai echilibrat acolo, asa ca nu e un efort asa mare. Daca vreti sa fiti in legalitate.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract mandat presedinte bloc nity nity Buna ziua ! In calitate de administrator al unui bloc am intocmit un contract de mandat pentru presedintele asociatiei. Intrebarea este: Am specificat in ... (vezi toată discuția)
Cass,pentru administrator imobile la asociatie de proprietari,pensionar fratila mihaela fratila mihaela Am primit o Decizie de impunere a CASS, pe perioada2010-2012 . In martie 2011, As.de proprietari a solicitat relatii la CASS , privind obligatiile de plata. ... (vezi toată discuția)
Contract de mandat ContSters65005 ContSters65005 Buna ziua, Cum arata acel contract de mandat pentru plata presedintelui asociatiei de proprietari si ce impozite se platesc? Va multumesc. (vezi toată discuția)