Un judecător, ce are un împrumut de peste 120000 EURO pentru o perioadă de 20 de ani şi mai are şi soţul angajat pe o funcţie importantă la cel care i-a împrumutat banii, poate face parte din completul de recurs în care debitor-intimat este cel de la care soţul câştigă un salariu de 8000 lei/lună şi căruia are obligaţia să-i restituie împrumutul?
Aştept cu nerăbdare răspunsurile dvs.
Buna ziua !
Conform prevederilor art. 27, alin.(1), pct.1, teza I, judecatorul poate fi recuzat in situatia in care "... el, sotul sau, ascendentii ori descendentii lor au vreun interes in judecarea pricinii ...".
Propunerea de recuzare se va face verbal sau in scris pentru fiecare judecator in parte si inainte de inceperea oricarei dezbateri.
Cand motivele de recuzare s-au ivit dupa inceperea dezbaterilor, partea va trebui sa propuna recuzarea de indata ce acestea ii sunt cunoscute.
Cu stima !
In acest caz urmeaza ca instanta de control judiciar sa examineze hotararea si in raport de aceasta posibila aparare a dvs.
Daca hotararea este legala si temeinica va ramane solutia neschimbata.
Cu tot respectul, dar judecătorul respectiv deja a făcut parte din completul instanţei de control judiciar.
Apropous, litigiul în care s-a pronunţat judecătorul respectiv, avea ca obiect stabilirea echivalentului bănesc al obligaţiei de a face impusă prin hotărâre irevocabilă pe care debitorul, o bancă, nu a prestat-o, art. 580 ind. 3 rap. la art. 574 C.p.c., titlu a cărui punere în executare nu este prescrisă.
Cu toate acestea, în această procedură de punere în executare a titlului reprezentat de o hotărâre irevocabilă, completul din care face parte şi acest judecător, ce are împrumut de 120.000 EURO şi soţul angajat ca director la această bancă debitoare, stabileşte, evident ilicit, că este prescris dreptul de a recupera echivalentul bănesc al obligeţiei de a face al cărui drept de a-l recupera prin executare silită nu este prescris.
Prin urmare, într-o atarte situaţie, ce pot face?!