Buna ziua. Sunt administratorul unei societati comerciale care detine un contract de leasing din februarie 2009. In urma unui act de novatie am preluat acest contract al carui obiect il constituie un autotractor si o semiremorca. Am putut achita doar primele 2 rate(respectiv lunile aprilie si mai in cuantum de 1760 euro fiecare) dupa care din cauza agravarii situatiei economice am ramasi restanti. In luna octombrie in baza contractului societatea de leasing ne-a pus popriri pe conturi. In noiembrie 2009 vehiculul a fost implicat intr-un acccident din care a rezultat dauna sa totala, dauna despagubita ulterior in luna martie a anului current. Dupa ce au intrat in posesia sumei cei de la leasing au efectuat calculele si au specificat ca le suntem datori cu inca 16.000 Ron la camion, suma pe care societatea noastra n-o contesta. Intre timp leasingul ne-a emis facturi de penalitati la facturile neachitate in timp util, alt lucru pe care nu-l contestam.
Intrebarea pe care as dori sa vi-o adreses se refera la faptul ca societatea de leasing continua sa ne trimita facturi pentru semiremoraca aferenta camionului dezafectat, sustinand ca ele au facut parte impreuna din contractul de leasing. Le-am trimis o instiintare prin care am cerut returnarea semiremorcii datorita faptului ca ea nu poate fi folosita in absenta unui tractor, lucru ce atrage dupa sine imposibilitatea achitarii ratelor. Ni s-a comunicat ca o putem returna doar platind conform contractului 15% din valoarea de baza a contractului care este o suma enorma, tinand cont si de dificultatile financiare pe care le inregistreaza societatea noastra la momentul actual. Facturile curg, datoria de mareste, iar semiremorca nu produce nimic. Voiam sa stiu daca este cumva atacabila aceasta decizie a societatii de leasing de a nu-si lua semiremorca inapoi in conditiile in care noi nu ne mai putem folosi de ea.
O alta intrebare ar fi aceea ca desi societatea de leasing si-a primit in mare parte banii restanti de la asigurator, nu doreste sa ridice popririle conturilor societatii, sustinand ca le suntem inca datori cu diferenta ramasa la tractor si cu facturile de penalitati. Tin sa mentionez ca noi recunoastem diferenta ramasa de plata la tractor si penalitatile aferente, dar am dori o reesalonare a acestor datorii tinand cont ca masina nu mai exista pentru a putea fi exploatata in vederea aducerii unui venit. Totodata poprirea conturilor ingreuneaza substantial activitatea societatii noastre.
In speranta unui raspuns din partea dumneavoastra, va multumesc anticipat. Cu stima, Matei Florentina
doamna Florentina,
cel mai bine este sa va angajati un avocat care sa negocieze in numele societatii dvs cu firma de leasing conditiile reesalonarii restantei precum si posibilitatea returnarii remorcii..e o situatie delicata si dificil de gestionat fara aportul unor specialisti.. cu stima
avocatPetre