avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minor

In urma casatoriei a rezultat un copil ,care acum este in grija fostului sot,el vrea sa acum sa-l iau eu cum trebuie sa procedez si ce documente trebuie sa fac specific ca eu locuiesc in italia si as vrea sa-l aduc cu mine aici.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:03, 9 Mai 2010
A fost incredintat prin hotarare fostului sot?Daca da, atunci trebuie sa faceti o actiune de reincredintare a minorului .Apoi nu mai aveti nevoie de acordul fostului sot sa-l scoateti din tara.
Daca minorul v-a fost incredintat dvs., si a avut grija de el fostul sot, nu aveti nevoie de acorul lui(fostului sot) pt a pleca din tara cu minorul.
Daca fostul sot a obtinut o hotarare prin care, in urma divortului, i s-a incredintat minorul, dv. trebuie sa introduceti o actiune de reincredintare minor prin care sa dovediti ca imprejurarile care au fost avute in vedere la luarea masurii s-au schimbat si ca se impune reincredintarea minorului in favoarea dv.
Va recomand angajarea unui avocat, cu atat mai mult cu cat aveti resedinta in strainatate. ;)
Nu ati specificat daca sunteti divortati si minorul a fost incredintat sotului prin hotarare judecatoreasca sau daca ati plecat si ati lasat copilul in grija sotului.
Daca nu exista hotarare judecatoreasca cu privire la incredintare, atunci aveti nevoie de un document notarial care sa reprezinte acordul sotului ca minorul sa paraseasca tara impreuna cu mama lui. Daca exista hotarare, atunci puteti obtine incredintarea lui prin instanta.
Firesc ar fi sa divortati de comun acord si sa solicitati incredintarea copilului.
In caz contrar, daca tatal este de acord, aveti nevoie de o declaratie a sotului in fata notarului in care declara ca este de acord sa-l luati pe minor.
Daca aveti divortul si minorul a fost incredintat tatalui va recomand sa va adresati Tribunalului de Minori din orasul italian in care aveti domiciliul. Daca demonstrati (cu acte) ca aveti conditiile necesare cresterii si educarii minorului + o declaratie (tradusa si legalizata la notar) a tatalui ca este de acord cu incredintarea catre Dvs., veti avea incredintarea intr-un timp foarte scurt. In Romania ar dura o vesnicie dat fiind ca Dvs. aveti domiciliul in Italia.
Daca oferiti mai multe detalii veti primi mai mult ajutor.
Succes
:luck:
Conform dispozitiilor Legii nr. 105/1992, in speta se aplica legea romana care stabileste competenta - pentru solutionarea unei actiuni de divort si incredintare minori - instantei de la ultimul domiciliu al sotilor sau, pentru solutionarea actiunii de reincredintare a copilului minor incredintat celuilalt parinte - instantei de la domiciliul paratului (in cazul sotilor divortati). ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire Aliteona Aliteona buna ziua:ma numesc corina si sunt in italia de 5 ani,,am un copil in romania, fostul meu sot actual tata al copilului ,,mi-a spus ca el are custodia copilul ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor niculaucarmen niculaucarmen in urma unui divort, copilul minor in varsta de 14 ani, rezultat in urma casatoiei a fost incredintt tatalui intrucat mama era plecata in Italia. Mama printr-o ... (vezi toată discuția)
Pot iesi cu copilul din tara? ContSters79589 ContSters79589 Buna seara.In urma divortului mi s-a incredintat copilul.Intrebarea mea este pot iesi cu el din tara fara aprobarea fostului sot?Mentionez ca el are dreptul ... (vezi toată discuția)