Sunt PFA din noiembrie (fara a fi si angajat), iar in curand cel mai probabil voi inceta activitatea. Nu am declarat acest statut la casa de pensii (nu am platit nimic acolo), ci doar la casa de asigurari de sanatate. Din moment ce urmeaza sa inchid PFA-ul, are rost sa ma mai agit sa notific ceva la casa de pensii? Daca da, ce, sa le zic ca am lucrat cateva luni ca PFA si cat am sa le platesc? "Risc" ceva daca nu o fac? Merci.
Plata caontributiei de asigurari sociale este obligatorie conform Legii nr. 19/2000.
Legea nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, la art. 5 (1) prevede: ,,In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente,,
Conform Codului de procedura fiscala, art. 91, organul fiscal are dreptul de a stabili obligaţii fiscale pentru perioadele anterioare pentru care se datoreaza contributiile. Acest drept de a stabili obligatii fiscale se prescrie în termen de 5 ani.
Neluarea cestei masuri duce la suportarea sumelor prescrise de catre cei care au atributii de stabilire, urmarire, executare silita si incasare a acestor creante fiscale.
Mai tarziu tot se va descoperi ca ati functionati ca pfa si se va stabili sumele si majorarile de întârziere datorate, pentru ca exista o baza de date la Administratia finantelor publice, care colaboreaza in acest sens cu Casa Jud de Pensii.
Contributie cas
camellia_camy
IN CAZUL IN CARE NU AM STIUT CA TREBUIE SA PLATESC ASIGURAREA CAS SI SUNT PERSOANA FIZICA AUTORIZATA DIN 2001,SUNT OBLIGAT SA PLATESC DIN URMA PE TOTI ACESTI ... (vezi toată discuția)