avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Casa de pensii
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Casa de pensii

Sunt PFA din noiembrie (fara a fi si angajat), iar in curand cel mai probabil voi inceta activitatea. Nu am declarat acest statut la casa de pensii (nu am platit nimic acolo), ci doar la casa de asigurari de sanatate. Din moment ce urmeaza sa inchid PFA-ul, are rost sa ma mai agit sa notific ceva la casa de pensii? Daca da, ce, sa le zic ca am lucrat cateva luni ca PFA si cat am sa le platesc? "Risc" ceva daca nu o fac? Merci.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 12:25, 10 Mai 2010
Plata caontributiei de asigurari sociale este obligatorie conform Legii nr. 19/2000.
Legea nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, la art. 5 (1) prevede: ,,In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente,,
Conform Codului de procedura fiscala, art. 91, organul fiscal are dreptul de a stabili obligaţii fiscale pentru perioadele anterioare pentru care se datoreaza contributiile. Acest drept de a stabili obligatii fiscale se prescrie în termen de 5 ani.
Neluarea cestei masuri duce la suportarea sumelor prescrise de catre cei care au atributii de stabilire, urmarire, executare silita si incasare a acestor creante fiscale.
Mai tarziu tot se va descoperi ca ati functionati ca pfa si se va stabili sumele si majorarile de întârziere datorate, pentru ca exista o baza de date la Administratia finantelor publice, care colaboreaza in acest sens cu Casa Jud de Pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-obligativitate plata contributii la fondul de pensii pe ultimii 5 ani??? miha_radu miha_radu Buna ziua, As avea si eu o intrebare legata de aplicarea legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii: Eu sunt pfa din 2005 dar pana anul trecut nu am ... (vezi toată discuția)
Contributie cas camellia_camy camellia_camy IN CAZUL IN CARE NU AM STIUT CA TREBUIE SA PLATESC ASIGURAREA CAS SI SUNT PERSOANA FIZICA AUTORIZATA DIN 2001,SUNT OBLIGAT SA PLATESC DIN URMA PE TOTI ACESTI ... (vezi toată discuția)
Taximetristii trebuie sa plateasca din urma la casa nationala de pensii? alexzeu alexzeu Buna ziua am primit un plic de la Casa nationala de pensii,sa ma prezint la ei de urgenta conform legii 263/2010 art.6 punctu IV ..Am mers acolo si mi-au spus ... (vezi toată discuția)