avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire dupa tata decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire dupa tata decedat

am un tata decedat din anu 2007 noiembrie.eu sunt copilul lui din prima casatorie,el sa recasatorit ulterior si are o fata cu actuala sotie.vreau sa fac succesiunea dupa tatal meu si as vrea sa stiu ce drepturi am(cat la suta din total imi revine mie) din averea tatalui constand in casa si teren intravilan 1800m.multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 11:39, 23 Mai 2010
Prezinta importanta momentul la care a fost dobandit dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile de catre defunctul dvs tata.
Astfel,
1.Daca bunurile au fost dobandite inainte de cea de-a doua casatorie, discutam de un bun propriu si, masa succesorala se imparte in cotele stabilite de lege intre:
- dvs., in calitate de descendent
- fiica din a doua casatorie, in calitate de descendent
- sotie actuala, in calitate de sotie supravietuitoare
Descendentii au impreuna o cota de 3/4 din mostenire (in cote egale), iar sotia supravietuitoare 1/4 din mostenire.
2.Daca bunurile au fost dobandite in timpul casatoriei cu cea de-a doua sotie, atunci discutam de un bun comun si, din masa succesorala se defalca o cota de 1/2 ce reprezinta dreptul sotiei din casatorie, iar cealalta cota de 1/2 se imparte in cotele mai sus aratate(1/4 sotie, 3/4 copii).
3.Mai poate exista varianta dobandirii bunurilor in timpul casatoriei cu prima sotie, fara ca la divort sau ulterior acestuia sa se fi efectuat si partaj. Atunci ar trebui discutat si de dreptul primei sotii (aici, insa, ar trebui sa ne dati mai multe detalii).
Apoi, trebuie sa mai aveti in vedere si dreptul de abitatie asupra locuintei, drept de care beneficiaza sotul supravietuitor. Oricum, acestea sunt detalii.
Cotele stabilite de lege sunt cele de mai sus raportat la situatia de fapt.
Impreuna cu sora vitrega aveti dreptul la 3/4.
Restul sotia actuala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot deveni singurul mostenitor al tatalui meu mausica mausica Buna ziua, mama mea a decedat cu mult timp in urma, tatal meu s-a recasatorit (toate bunurile proprietate le-a dobandit in actuala casatorie) si nu are copii ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata decedat andynagy13 andynagy13 am un tata decedat din anu 2007 noiembrie.eu sunt copilul lui din prima casatorie,el sa recasatorit ulterior si are o fata cu actuala sotie.vreau sa fac ... (vezi toată discuția)
Sotia supravietuitoare urgent ionela.zanoschi ionela.zanoschi buna Am si eu o speta foarte interesanta daca ma poate ajuta si pe mine in materie de succesiuni. Tatal meu a decedat in februarie. Era casatorit a doua ... (vezi toată discuția)