Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. In urma cu 7 ani parintii mei i-au facut fratelui meu mai mic un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager. Specific ca noi suntem 3 frati,dar la momentul respectiv noi nu am fost consultati in legatura cu aceasta decizie. As vrea sa stiu daca acest act este legal in conditiile in care noi nu am semnat nimic si nici nu ne-am dat acordul.Si daca acest act se poate contesta sau ataca in instanta acum cat traiesc parintii mei sau mai tarziu.
Daca contractul de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager a fost facut in forma autentica, adica incheiat la un notariat (ceea ce este foarte probabil sa se fi intamplat), atunci dvs.nu puteti revendica nici un drept asupra acelui imobil. Presupun ca la data incheierii contractului parintii dvs.erau singurii proprietari si nu mai existau alti mostenitori, altfel ma indoiesc ca notarul ar fi incheiat actul. Actul a fost transcris in registrul de transcriptiuni si apoi intabulat, asa presupun. Deci nu puteti contesta acel act. Prin incheierea contractului fratele dvs.a devenit nud proprietar iar parintii uzufructuari, ceea ce inseamna ca numai dupa data decesului parintilor dvs. fratele ramane deplin proprietar prin radierea din Cartea Funciara a dreptului de uzufruct viager, putand dispune de acest bun dupa cum doreste. Exista situatii in care puteti contesta actul, cum ar fi: pret neserios, etc.
Un contract de vanzare-cumparare nu poate fi atacat decat de partile din contract. In anumite limite pot ataca actul si mostenitorii ori tertii doar pentru lipsuri ce privesc lipsa capacitatii sau consimtamantului de a incheia astfel de contracte.
Ideea e ca proprietarul unui bun poate uza cum crede de cuviinta de acesta...
Va multumesc pt lamuriri. Eu continui sa cred ca este un abuz. Pretul a fost unul minim si fictiv,iar noi nu am fost consultati in nici o privinta.Mai mult decat atat,fratele meu se obliga sa aiba grije de parinti si sa le ofere o alta locuinta,lucru care nu s-a intamplat
Proprietate
tapleaua
buna seara ! ma numesc gabi si am o problema am cerut parintilor mei care sunt proprietari pe un teren+ocasa(batrineasca) act de vinzare-cumparare der au spus ... (vezi toată discuția)