avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager

Va rog sa ma lamuriti intr-o problema. In urma cu 7 ani parintii mei i-au facut fratelui meu mai mic un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager. Specific ca noi suntem 3 frati,dar la momentul respectiv noi nu am fost consultati in legatura cu aceasta decizie. As vrea sa stiu daca acest act este legal in conditiile in care noi nu am semnat nimic si nici nu ne-am dat acordul.Si daca acest act se poate contesta sau ataca in instanta acum cat traiesc parintii mei sau mai tarziu.
Pai e cu uzufruct sau e cu o alta locuinta?

Sigur ati vazut acel act, stiti excat despre ce e vorba?
Asa cum vi s-a spus deja, nu trebuia sa va consulte nimeni, ca nu era bunul dv. Dupa deces insa, puteti poate sa mai anulati vanzarea sau sa incercati sa obtineti partea dv. din el... dar nu acum, acum nu aveti niciun drept.

:offtopic: Va rog nu mai redactati mesaje consecutive, folositi functia editare ca sa adaugati ceva unui mesaj postat la care nu vi s-a raspuns.
Multumesc pentru intelegere.
Art.845 Cod civil instituie prezumtia de liberalitate a actului de v/c cu rezerva uzufructului viager incheiat cu un descendent.

Asa fiind, dupa decesul parintilor puteti sa va adresati instantei daca prin actul respectiv (considerat de lege ca fiind o donatie deghizata) vi s-a adus atingere rezervei succesorale.

Prezumtia instituita de art.845 rastoarna sarcina probei pretului, adica obliga paratul (si nu reclamantul, asa cum ar fi fost in lipsa prezumtiei) sa dovedeasca plata pretului si sa inlature astfel caracterul gratuit al actului.

Oricum, actul nu va fi anulat, ci se va proceda doar la restrangerea liberalitatii pana la complinirea rezervei.

Pe timpul vietii parintilor nu puteti actiona in niciun fel, ei fiind liberi sa dispuna dupa cum vor asupra averii, fara vreun acord al succesibililor - indiferent din ce clasa de mostenitori ar face ei parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am desbagubit un frate si acum vrea sa ma dea in judecata ContSters119694 ContSters119694 buna ziua ,dupa ce mama a fc succesiunea 2frati i-au cedat ei cota lor mamei,iar pe unul dintre frai l-am despagubit acum 4ani cu 50mil vechi,am chitanta la ... (vezi toată discuția)
Proprietate tapleaua tapleaua buna seara ! ma numesc gabi si am o problema am cerut parintilor mei care sunt proprietari pe un teren+ocasa(batrineasca) act de vinzare-cumparare der au spus ... (vezi toată discuția)
Doresc sa fac un act vanz-cump mimi321@yahoo.com mimi321@yahoo.com mentionez parintii mei vor sa mi vanda o casa cu drept de uzufruct.tatal meu mai are un copil dintr o alta relatie.poate acesta sa aibe conteste acest act in ... (vezi toată discuția)