avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am desbagubit un frate si acum vrea sa ma dea in ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am desbagubit un frate si acum vrea sa ma dea in judecata

buna ziua ,dupa ce mama a fc succesiunea 2frati i-au cedat ei cota lor mamei,iar pe unul dintre frai l-am despagubit acum 4ani cu 50mil vechi,am chitanta la avocat,si mi-a cedat mie partea lui,dupa care mama a fc act vanzare cumparare cu mine,doar cu o singura clauza uzul fruct viajer sau cam asa ceva sa n-o pot da afara pana la moartea ei,acum fratele pe care l-am despagubit eu vrea sa ma dea in judecata ori pe mine ori pe mama sa fie actul ca la inceput sa-i dau eu mamei actul inapoi,astept raspuns urgent,va multumesc
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:55, 12 Ianuarie 2010
:)
buna ziua!
cat mama este in viata nu va putea ataca actul.
dupa decesul acesteia are la dispozitie 3 ani sa il atace.
un astfel de act se bucura de o prezumtie de donatie conform art 845 cod civ.
dar poate sa-mi fc el proces?daca eu l-am despagubit pe el si am chitanta autentica la avocat?sau vreunul dintre frati dc i-au cedat de buna voie partea mamei?cand a avut loc succesiunea?pt ca am actele care s-au incheiat si dovedesc c mama are toate partile si mi-a vandut mie dupa aceea si mama e de acord ca eu sa am act acolo
buna ziua!
da, pot ataca acutl prin care mama v-a vandut dvs si si-a rezervat un dr de uzufruct viager.
v-am mai spus un astfel de act se bucura de prezumtia de donatie, si va putea fi atacat de catre frati doar dupa decesul mamei dvs.
Dvs l-ati despagubit pe frate pentru partea care s-ar fi cuvenit acestuia din mostenirea ... nu ne-ati spus a cui era mostenirea, dar banuiesc ca a tatalui.

Dar acest frate ar avea dreptul la mostenire si dupa mama. (la decesul ei, evident).
In afara de ceea ce va dat dvs. pe gratis (cu contract de vanzare cumparare cu rezerva uzufructului = donatie deghizata) ce alta avere ar mai avea mama de lasat?
N-ar mai avea, nu-i asa?
Atunci fratii dvs. (oricare din ei) au dreptul la o rezerva = o pare din mostenirea pe care mama ar fi lasat-o daca nu ar fi facut liberalitati (donatia deghizata). In final, tot dvs. veti ramane proprietar pe ceea ce v-a "vandut" mama, dar s-ar putea sa fiti nevoit sa va mai despagubiti odata fratii cu valoarea rezervei lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am act vanzare cumparare teren si casa de la mama ContSters119694 ContSters119694 mama in urma succesiunii tatal meu e mort a dobandit intreg terenul si casa mai putin o pate a unuia dintr fratii mei care n-a vrut sa i-o cedeze si eu l-am ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare daniela 58 daniela 58 buna seara.am si eu o problema,daca puteti sa ma ajutati.suntem 4 frati.tatal meu a decedat.toti am renuntat la mostenire,mama ramanand unica mostenitoare ... (vezi toată discuția)
Mostenire donata Dafina Dafina Buna Ziua, Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea problema: Tatal meu a murit in 2001. S-a facut succesiunea la vremea respectiva iar eu si fratele meu ... (vezi toată discuția)