avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

buna ziua.
mama mea a murit de curand. casa parinteasca este pe numele tatalui meu. suntem 2 surori la parinti. tatal meu vrea sa vanda casa parinteasca. o poate face? eu ce drepturi am? va multumesc anticipat pt. raspunsurile dvs.
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 14:03, 11 Mai 2010
Dati-ne mai multe detalii.
Imobilul era bun comun, achizitionat in timpul casniciei cu mama dvs?
da, imobilul a fost dobandit in timpul casatoriei parintilor mei.
~ Conținut șters la cerere ~
Atunci trebuie dezbatuta succesiunea. Tatal nu are cum sa vanda singur. Lui ii ramane 1/2 din bun pt ca era comun, iar cealalta jumatate ( a mamei) se imparte asa: 1/4 el si 3/4 dvs. si sora impreuna.

Mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului mamei si dati o declaratie de acceptare a mostenirii ( mergeti si cu sora). Notarul o sa il cheme si pe tatal dvs. Daca nu va intelegeti amiabil, veti apela la instanta.

Spuneti ca a decedat de curand. Ar fi bine sa dati declaratiile de mai sus in termen de 6 luni, apoi dezbateti succesiunea in termen de 2 ani sa nu platiti si impozit.
chiar daca doar tatal dvs. figureaza in acte ca si proprietar, daca este un imobil achizitionat in timpul casatoriei , at. este bun comun al sotilor .
astfel incat, intrucat mama dvs. a decedat , vocatie succesorala la jumatatea dansei din imobil, vor avea sotul supravietuitor si cele doua fiice .
astfel , tatal dvs. nu poate dispune de imobil singur , fara acceptul celor doua fiice .
trebuie procedat la dezbaterea succesiunii .
succesiunea se dezbate in instanta /la notar .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire simina_28 simina_28 Buna seara. Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)
Succesiune IONY1972 IONY1972 Buna seara! Mama a decedat acum 7 ani,tatal a decedat de curand.Suntem 2 frati dintre care unul din prima casatorie a tatalui (nu infiat).Mentionez ca nu s-a ... (vezi toată discuția)
Succesiune fiica-fiica vitrega julie_julie julie_julie Buna ziua, Doresc sa incep succesiunea dupa mama mea care a murit in 2011 pentru apartamentul in care am locuit eu, mama si tatal meu. Mentionez faptul ... (vezi toată discuția)