avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pot fi obligata sa semnez act aditional la CIM ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pot fi obligata sa semnez act aditional la CIM referitor la trening anterior (retroactiv)?

va rog frumos, astept raspunsuri cat mai repede cu putinta!
as dori precizari exacte , in ceea ce priveste actele normative in baza carora imi pot motiva raspunsul (nr lege, art)



actul aditional se refera la instruirea profesionala de care am avut parte in perioada anului 2006 si abia acum(22.03.2007) ne pun sa semnam act aditional la CIM , prin care ne obliga sa achitam o anumita suma, corespunzatoare a unui nr de 239h de training , daca incetam CIM-ul in urmatorii 3 ani.
mie nu mi se pare corect sa inchei un act aditional retroactiv, referitor la un training anterior. cum ma pot apara?
as dori daca se poate sa imi spuneti exact legea si articolul care dau sau nu valabilitate incheierii unui astfel de act aditional.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 21:18, 22 Martie 2007
Art. 195, Codul muncii, sper sa nu se fi modificat.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum si orice alte aspecte în legătură cu obligatiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de muncă.

(3) Nerespectarea de către salariat a dispozitiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proportional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului aditional la contractul individual de muncă.

(4) Obligatia prevăzută la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati în perioada stabilită prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infractiune în legătură cu munca lor, precum si în cazul în care instanta penală a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

nu s-au modificat aceste prevederi, deci vei plati cheltuielile de specializare, daca indeplinesc conditiile art. 195, alin.1, indiferent daca semnezi sau nu actul aditional:((

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional la contract??? Raluca_B Raluca_B Firma organizeaza program de training….si ma pune sa semnez un act aditional cum ca daca plec timp de 2 ani platesc contravaloarea cursului. Eu particip ... (vezi toată discuția)
Act adițional la cim Dan1995 Dan1995 Buna ziua! In urma cu aproximativ două luni am fost anunțat de angajator că urmează să fiu inclus într-un program de training. Dupa aceasta perioada am ... (vezi toată discuția)
Formare profesionala, obligatii angajat iuliana_rosca iuliana_rosca Care sunt obligaţiile salariatului în raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională. La terminarea formarii ... (vezi toată discuția)