avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... investire formula executorie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

investire formula executorie

buna seara, se poate cere instantei investirea cu formula executorie a unui antecontract v.c.(-fara o notificare prealabila a promitent vanzatorului) in situatia in care termenul de predare al ap. era in urma cu 15 luni? in antecontract notarul scrie..."in cazul neindeplinirii obligatiilor.......antecontractul de v.c.constituie titlul executoriu.
Cel mai recent răspuns: Mihai Vaduva , Avocat 13:08, 13 Mai 2010
nu mai doresc sa cumpar ap.ptr. simplu fapt ca NU am ce sa cumpar caci nici nu s-au apucat de constructie ,eu imi vreau bani dati ca avans oricum sfaturile dvs m-a ajuta f. mult.si va multumesc.-de aceea as dori sa incerc aceasta varianta care presupune costuri minore si in caz de esec voi actiona investitorul imobiliar ptr. rezollutiune si as vrea sa-i cer dublul sumei asa cum scrie in antecontract (bineinteles asistata de un av) ce ziceti de "scenariul "meu
..actul autentic notarial care constata o creanta certa, lichida si exigibila este titlu executoriu... C. Proc. Civ., :Creanta certa este aceea a carei existenta rezulta din insusi actul de creanta sau si din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dansul”. .. “Creanta este lichida atunci cand catimea ei este determinata prin insusi actul de creanta sau cand este determinabila cu ajutorul actului de creanta sau si a altor acte neautentice, fie emanand de la debitor, fie recunoscute de dansul, fie opozabile lui in baza unei dispozitii legale sau a stipulatiilor continute in actul de creanta, chiar daca prin aceasta determinare ar fi nevoie de o osebita socoteala”. Cu privire la ultima sintagma, aceea de creanta exigibila, aceasta inseamna o creanta cu scadenta implinita, deci a carei executare poate fi ceruta imediat de catre creditor. ...c.pr.civ spune ca aceste contracte nu mai trebuie investite cu formula executorie...in cazul dvs daca doriti executarea contractului nu vad cu ce va incalzeste investirea deoarece dvs nu solicitati doar predarea posesiei bunului ci chiar transferul proprietatii care daca nu se face de bunavoie tot la instanta ajungeti pt pron unei hot care sa tina loc de contract...caz in care antecontractul nu trebuie investit cu form executorie...
Multumesc Ovi,dar nu cred ca ati inteles ..eu am explicat ca nu mai vreau ap. ca nu au ce sa-mi vanda de aceea as incerca sa-mi recuperez avansul stiu ca e foarte greu ...de aceea as vrea sfaturi .
Daca mi se permite, din nou...
Ca o ultima concluzie personala.
Cu privire la un antecontract de vanzare cumparare, incheiat in forma autentica, in practica exista doua opinii.
O prima opinie este in sensul ca acesta constituie titlu executoriu dar numai in ceea ce priveste recuperarea avansului achitat de promitentul cumparator.
O a doua opinie este in sensul ca acesta nu constituie tutlu executor si trebuie investit cu formula executorie.
Mai exista si o a trea opinie, respectiv aceea ca promitentul cumparator trebuie sa se adreseze instantei de judecata pentru obligarea promitentului vanzator la restituirea sumei achitat cu titlu de avans.
O alta problema apare la solicitarea incuviintarii instantei de executare pentru punerea in executare a respectivului inscris, in situatia in care nu este investit cu formula executorie.
Din acest punct de vedere exista instante care au incuviintat executarea silita, iar alte instante care nu au incuviintat executarea, motivat de faptul ca antecontractul de vanzare cumparare, chiar autentic fiind, nu constituie titlu executoriu, nefiind asimilat contractului de credit sau celui de leasing.
In mod similar, unele instante au investit cu formula executaorie, altele nu.
Totusi, raman la parerea mea care este in sensul ca promitentul cumparator trebuie sa se adreseze instantei de judeecata pentru constatarea rezilierii antecontractului, si obligarea promitentului vanzator la restituirea avansului, eventual la plata dublului avansului.
Multumesc mult dl.Vaduva.. astazi am luat legatura cu un av. i-am expus "povestea mea" cu documentele in fata si ma bucur f. mult ca mai exista cel putin o opinie "la indigo" cu opinia dvs.. am sa va tin la curent daca-mi permiteti cu speta mea

Alte discuții în legătură

Investire cu formula executorie a unui antecontract de vanzare-cumparare kid kid Buna seara, As dori sa stiu care este procedura prin care se poate investi cu formula executorie, fara somatie, punere in intarziere, chemare in judecata ... (vezi toată discuția)
Este titlu executoriu promisiunea bilaterala de vinzare cumparare- autentica? br_nicku br_nicku Am o mare dilema! #-o Am calitatea de promitent cumparator intr-o Promisiune bilaterala de v/c , incheiata in fata unui notar public. Am ... (vezi toată discuția)
Interdictie de instrainare ptr mai multe imobile. procedura. Irina S. Irina S. Am un antecontract de v-c neexecutat. Sunt creditor. Debitorul nu a venit la notar sa incheie contractul in ziua stabilita. Prin antecontract s-a stabilit ca ... (vezi toată discuția)