avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA - trecere la sistem real
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA - trecere la sistem real

Sunt intreprindere individuala (PFA) la norma de venit
M-am inregistrat de curand ca platitor de TVA, deoarece am un contract de prestare de servicii intracomunitare si sunt obligat conform codului fiscal sa trec la TVA.

Nu imi este clar daca exista vreo limita cu care se poate depasi aceasta norma si oricum nu as vrea cineva sa conteste facptul ca nu as plati corect impozite pentru veniturile pe care le castig. De asemenea nu imi este clar daca sunt obligat dupa trecerea la TVA sa trec la sistemul real. Poate ma puteti ajuta sa clarific lucrurile acestea.

Din motivele de mai sus intentionez sa trec la sistemul real pentru a fi in regula. M-am interesat si inteleg ca modificarea nu se poate face decat la inceputul anului, pana pe 2 februarie. Asa este sau pot depune o cerere in cursul anului?

Ce implica mai exact sistemul real? stiu ca trebuie sa inregistrez la Admin Fiscala si sa tin apoi registrul de incasari si plati, jurnalul de vanzari si cumparari; la nivelul declaratii cred ca in plus trebuie doar declaratia 220 pe venitul estimat la inceputul fiecarui an; si nu in ultimul rand impozitele: pentru cifra de afaceri = Venituri - cheltuieli impozit pe venit 16%; sanatate - 6.5%; pensii - ramane la fel

Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 18:01, 12 Mai 2010
sistemul real implica o evidenta contabila in partida simpla, deductibilitatea cheltuielilor facandu-se numai pe baza de documente.

dvs. v-ati inregistrat in scopuri tva numai pentru aceste servicii intracomunitare sau v-ati inregistrat in scopuri tva pentru toate activitatile economice, interne si externe?

oricum, legea nu obliga o persoana impozabila al carei venit este impus la norma sa treaca la sistemul real.

deoarece dvs. ati desfasurat activitate si anul trecut, optiunea de trecere la sistem real de impozitare se putea face pana la 31 ian. 2010

impozitul este de 16% din venitul net realizat (venit brut - chelt. deductibile)

cota de sanatate este de 5,5% din venitul net, incepand cu anul 2010.

contributia la pensie ramane la fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facturi pfa Daniel Manciu Daniel Manciu Bună Dimineața, Sunt PFA în sistem real, cu realizare de operațiuni care nu dau drept de deducere a TVA și derulez un contract de ... (vezi toată discuția)
Ce taxe se paltesc la pfa? liveomars liveomars Buna ziua, Ma intereseaza la PFA ce taxe se platesc: 16 % impozit pe venitul net sau brut? 5.5% CAS din net sau brut? 31.5 % pensii din net sau ... (vezi toată discuția)
Pfa - prestari servicii intracomunitare marcelilie marcelilie Buna ziua Sunt PFA înregistrat la normă de venit: 104 prestari de servicii informatice, neplătitor de TVA, si prestez servicii pentru o firma din Spania ... (vezi toată discuția)