buna seara. am o problema care nu stiu cum ar putea fi rezolvata. parintii mei au achizitionat acum 2 ani o masina (facand credit pentru nevoi personale pe 10 ani pe numele mamei mele, deoarece tatal meu era - si inca mai este - inregistrat la politia de credite) a carui proprietar legal este o verisoara de-a mea (deoarece au dat la remat o masina veche care era a ei). Problema este ca mama si cu tata sunt intr-o continua disputa, printre care s-a discutat si faptul ca tata vrea sa vanda masina, deoarece eu sunt singura din familie care are permis si el nu e de acord s-o conduc (ca nu merit). Ideea este ca verisoara (proprietara masinii) este din partea tatalui meu. Eu si mama stim ca daca o sa vanda masina (nici macar nu are nevoie de aprobarea mamei mele) banii or sa-i revina verisoarei mele care ii va da tatalui meu. Si mama va ramane cu creditul pe inca 8 ani platind... nimic. Se poate rezolva in vreun fel aceasta problema? Va intreb acest lucru deoarece mama va ajunge sa plateasca 5 mil/luna dintr-un salariu de 14 mil/luna (micsorat din cauza legii care s-a dat pentru scaderea salariilor bugetarilor) pana va iesi la pensie.
Ar fi bine sa reusiti sa convingeti verisoara sa incheie cu mama dvs macar un contract de comodat (imprumut de folosinta gratuita), pe o perioada de 8 ani, prin care sa ii transmita mamei dreptul de folosinta - astfel, mama ar avea macar un titlu asupra masinii.
Ideal ar fi un contract de vanzare-cumparare, evident.
Din pacate, in acest moment nu se poate stabili nicio legatura intre creditul de nevoi personale, respectiv suma lunara prin care mama dvs achita contravaloarea masinii, si calitatea de proprietar al masinii - care i-ar conferi drept de dispozitie asupra acesteia.
Mama dvs are insa dreptul de a solicita restituirea sumelor de bani achitate lunar in contul masinii, pe temeiul imbogatirii fara justa cauza, dar trebuie sa strangeti probe care sa dovedeasca aceste sustineri - legatura de cauzalitate intre creditul de nevoi personale si achitarea masinii.
Multumesc pentru ajutorul oferit! Problema este: ce probe ar putea exista care sa dovedeasca legatura dintre credit si masina?
Cat despre verisoara mea, ea ii tine partea lui tata (disputa este destul de mare si toata familia din partea lui tata considera ca mama n-are nici un drept, i-au zis ca si apartamentul ar fi al lui tata, ceea ce nu este deloc adevarat). Deci contractul de comodat iese din discutie.
O alta varianta ar fi sa introduceti o actiune in instanta prin care sa solicitati obligarea verisoarei la incheierea unui contract de vanzare-cumparare a masinii cu mama dvs in calitate de cumparator, incercand sa dovediti ca a existat aceasta intelegere intre parti, respectiv verisoara a fost de acord sa achizitioneze pe numele ei, in schimbul rablei, autoturismul - intrucat legislatia in vigoare la acea vreme nu permitea decat proprietarului rablei sa devina proprietarul noii masini, cu promisiunea ca ulterior sa va transmita dreptul de proprietate asupra masinii (mamei dvs) - eventual cu recuperarea valorii rablei - dovada clara fiind faptul ca dvs utilizati masina.
Puteti invoca imposibilitatea materiala de a preconstitui un inscris care sa consemneze aceasta intelegere, data fiind relatia de rudenie dintre parti.
Ca probe, este suficient un martor neutru care sa stie de aceasta situatie.