avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Alocatia europeana
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Alocatia europeana

Am postat intrebarea si la sectiunea "legislatie europeana"dar poate aici e mai potrivita.Sper la un sfat din partea unora care s-au confruntat cu aceasta situatie sau sint mai in tema ca mine.Deci:poate beneficia un copil de alocatie europeana,daca traieste in Romania,alaturi de unul din parinti,in conditiile in care parintii sint divortati?Mama lucreaza legal in Germania,este si cetatean german.Copilul a fost incredintat tatalui si primeste alocatie de la statul roman.Poate mama solicita acoperirea de catre statul german a complementului diferential intre alocatia de aici si cea de 154 de euro care se da acolo unui copil?Se poate acorda retroactiv?
Cel mai recent răspuns: Keyla , utilizator 16:44, 6 Iulie 2010
Da, se poate. Mama sa mearga la primaria din localitatea unde domiciliaza in Germania, cu contractul de munca. Acolo va primi niste formulare pe care trebuie sa le completeze, apoi acestea vor fi trimise in Romania pt parafat, apoi se va primi alocatia.

Nu trebuie ca minorul sa domicilieze in Germania, doar unul dintre parinti sa lucreze acolo cu contract de munca.
Succes!

Nici eu nu stiu daca se poate primi retroactiv, daca aflati de la primarie sa ne spuneti si noua, va rugam. Inca nu ne-am confruntat cu solicitari de retroactivitate, dar e bine de stiut sa stim ce sfaturi sa dam.
Multumesc pentru raspuns.Am sa incep demersurile.In legatura cu retroactivitatea am citit chiar aici pe forum cazul unei mame care a solicitat alocatia incepand cu 1 ian.2007,statul german a virat-o(retroactiv!) din pacate tatalui domiciliat acolo,iar la copil si la mama nu a ajuns nimic....Deci se poate,se pare...Din pacate nu mai gasesc acel topic...Deci totusi unde se vireaza alocatia?In Romania,pe adresa copilului,sau in Germania,la celalalt parinte?Ar fi de evitat situatii ca cea amintita...
Oricum,va tin la curent si mersi inca o data!

Se pune la dispozitia institutiei abilitate un cont bancar al parintelui care face cererea, cred ca nu intereseaza daca e un cont din Germania sau de la o banca din Romania, atata timp cat e in euro.
Iata,au trecut doua luni de cand am inceput demersurile.Mama copilului a primit de la autoritatile de acolo formularele E401 si E411,iar eu am strans toate actele necesare si am depus aceste formulare la Directia Muncii.Dupa 3 saptamani am fost chemata sa le ridic(dupa verificare si stampilare) si sa le trimit autoritatilor germane,cu precizarea ca formularul E401 nu a putut fi completat intrucat mama nu are domiciliul in Ro,deci de fapt nici nu ar fi nevoie de E 401.Actele s-au depus la nemti,iar ei au blocat dosarul din cauza necompletarii E 401(partea B ).Mi-au trimis inapoi formularul sa fie completat de Evidenta Populatiei si sa se vada unde este domiciliul copilului.M-am dus azi cu formularul la Evidenta Populatiei si cea care se ocupa de E 401 mi-a spus ca nu mi-l poate stampila si completa intrucat solicitantul(mama copilului)nu are domiciliul in Romania...Mi-a spus clar si raspicat ca acest se copleteaza pentru lucratorii cetateni romani CARE AU DOMICILIUL IN ROMANIA si care isi desfasoara activitatea in alte state membre....Intrucat mama nu are decat carte de identitate provizorie si domiciliaza in Germania,nu e de competenta lor sa completeze actul....Mi l-a pus in brate si la revedere!Aici m-am blocat,nu stiu ce sa fac mai departe,functionara mi-a spus ca a mai avut 2-3 cazuri astfel si le-a respins pe toate....Invatati-ma ce sa fac....
Nici un raspuns? Macar o sugestie despre locul in care sa ma adresez,autoritatile ridica din umeri...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formularul e 401 Keyla Keyla Am intampinat probleme la completarea formularului E 401 de catre autoritatile romane(Evidenta Populatiei,mai precis).Este vorba de alocatia europeana pentru ... (vezi toată discuția)
Alocatie germania student Aleeex Aleeex Buna ziua. Parintii mei locuiesc in Germania iar eu sunt student in Romania. Am inteles ca pot obtine alocatie de la statul german pana la varsta de 25 de ani. ... (vezi toată discuția)
Formularul e411 broasca maria broasca maria am un baiat dintro rel. de concubinaj,tatal este in italia unde lucreaza legal,unde trebuie sa ma adresez pt a beneficia de prevederile acestui formular ? (vezi toată discuția)