avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 318 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Formularul E 401
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Formularul E 401

Am intampinat probleme la completarea formularului E 401 de catre autoritatile romane(Evidenta Populatiei,mai precis).Este vorba de alocatia europeana pentru un copil din Romania,a carui mama munceste in Germania.Parintii sint divortati,copilul traieste in Romania cu tatal,iar mama are dubla cetatenie,romana si germana si domiciliaza Germania. S-a depus in Germania formularul E 411 completat de autoritatile noastre,insa nemtii cer si E 401.Cei de la Evidenta Populatiei Timisoara nu vor sa il completeze si sa-l stampileze pe motiv ca solicitantul(mama) are carte de identitate provizorie,nu domiciliaza in raza lor si deci nu au competenta sa semneze actul.Mi-au precizat clar ca actul se completeaza pentru solicitanti CU DOMICILIUL IN ROMANIA.Bun,am inteles,insa nimeni nu stie unde sa ma indrume,am fost la Agentia pentru prestatii sociale Timis si mi-au spus suav ca habar n-au ce sa fac,ei nu au mai avut astfel de caz...Nu mai stiu unde sa merg,ce sa fac,pe cine sa intreb daca autoritatea care se ocupa de alocatii nu e in stare sa imi dea un raspuns...Va rog sa ma ajutati cu o sugestie,poate au mai fost astfel de cazuri...
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:58, 18 Iulie 2010
Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1408/71 prevede ca termenul „reşedinţă” reprezintă reşedinţa temporară.

Partea B a formularului e401 se completeaza de catre institutia competenta in materie de stare civila de la locul de resedinta al membrilor de familie ai lucratorului ( Instructiuni de aplicare a prevederilor Regulamentului Consiliului (CEE) nr. 1.408 din 14 iunie 1971).

Se poate solicita ajutorul Agentiei Judetene pentru Prestatii Sociale ....
Tocmai am scris mai sus ca AJPS s-a declarat neputincioasa.Mi-au spus ca a mai fost un singur caz similar si ei nu stiu cum s-a solutionat,pt.ca si lor li s-a refuzat completarea E 401!In concluzie totul e bine si frumos pentru romanii cu domiciliul aici care muncesc dincolo,copiii lor primesc alocatii europene,dar daca au indraznit sa se stabileasca definitiv acolo (deci sint mai indreptatiti sa ceara ajutor social)atunci nimeni nu stie nimic...Am dat telefon in Germania si mi-a spus functionara de acolo "Doamna,cereti ceva,o dovada,o adeverinta de la Evidenta Persoanei ca acel copil isi are domiciliul in Romania si nu e nici o problema!La Evidenta Persoanei s-au uitat la noi ciudat si mi-au dat in scarba sa completeze copilul o cerere cum ca are nevoie de dovada si mi-au spus sa stam o luna pana trimit ei cererea la Bucuresti(????noi locuim in Timisoara...) Nu am gasit inca o persoana competenta la Prestatii Sociale care sa imi explice ce sa fac,cui sa ma adresez,daca trebuie sa urmez alta procedura...Trag nadejede ca citeste cineva care are o situatie asemanatoare(un parinte plecat definitiv si copilul ramas aici) si imi spune ce cale a urmat.Dosarul sta blocat la nemti....
Keyla a scris:

Tocmai am scris mai sus ca AJPS s-a declarat neputincioasa.Mi-au spus ca a mai fost un singur caz similar si ei nu stiu cum s-a solutionat,pt.ca si lor li s-a refuzat completarea E 401!In concluzie totul e bine si frumos pentru romanii cu domiciliul aici care muncesc dincolo,copiii lor primesc alocatii europene,dar daca au indraznit sa se stabileasca definitiv acolo (deci sint mai indreptatiti sa ceara ajutor social)atunci nimeni nu stie nimic...Am dat telefon in Germania si mi-a spus functionara de acolo "Doamna,cereti ceva,o dovada,o adeverinta de la Evidenta Persoanei ca acel copil isi are domiciliul in Romania si nu e nici o problema!La Evidenta Persoanei s-au uitat la noi ciudat si mi-au dat in scarba sa completeze copilul o cerere cum ca are nevoie de dovada si mi-au spus sa stam o luna pana trimit ei cererea la Bucuresti(????noi locuim in Timisoara...) Nu am gasit inca o persoana competenta la Prestatii Sociale care sa imi explice ce sa fac,cui sa ma adresez,daca trebuie sa urmez alta procedura...Trag nadejede ca citeste cineva care are o situatie asemanatoare(un parinte plecat definitiv si copilul ramas aici) si imi spune ce cale a urmat.Dosarul sta blocat la nemti....

Incercati sa luati legatura si cu Ministerul Muncii - Direcţia Generală de Incluziune si Asistenţă Socială.
Am luat legatrura cu Ministerul Muncii,am primit raspuns sa transmit datele copilului pentru a incerca ei sa faca demersuri la Evidenta Populatiei.Intre timp,astept certificatul de cetatenie si domiciliu al copilului. Si tot intre timp(ca sa vedeti in ce tara traim....)m-au lasat nervii si am trimis copilul in Germania cu buletinul asupra lui.L-a aratat functionarei la care aveam depuse restul actelor.A doua zi am avut banii.....E de tot rasul-aici astept confirmari de pe la toate forurile iar acolo nimeni nu s-a cramponat de tot felul de goluri legislative si alte cele....Alte comentarii sint de prisos...
Intr-adevar, no comment ...insa exista o mare diferenta intre noi si celelalte state in privinta birocratiei ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie germania student Aleeex Aleeex Buna ziua. Parintii mei locuiesc in Germania iar eu sunt student in Romania. Am inteles ca pot obtine alocatie de la statul german pana la varsta de 25 de ani. ... (vezi toată discuția)
Alocatia europeana Keyla Keyla Am postat intrebarea si la sectiunea \"legislatie europeana\"dar poate aici e mai potrivita.Sper la un sfat din partea unora care s-au confruntat cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Formularele e411 si e401 - ghid practic de accesare a alocatiilor europene pentru copii Ares-3 Ares-3 Incep prin a preciza ca orice completare la acest material pe care o poate face cineva care a obtinut alocatie sau alocatie complementara pentru copii intr-un ... (vezi toată discuția)