avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... penie militara de serviciu - anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

penie militara de serviciu - anticipata partiala

Buna ziua ! Ma numesc Iconaru Marius si am fost pensionat incepind cu data de 01.07.2007 .Mentionez faptul ca am fost militar cu gradul de locotenent colonel ( in cadrul Ministerului de Justitie ) si obligat (practic) sa solicit pensionarea . Nu acest fapt vreau sa-l aduc in discutie ci faptul ca in luna decembrie 2006 solda de functie s-a modificat prin lege ( a crescut practic coeficientul de ierarhizare ) si conform legii 164 , calculul pensiei ar fi trebuit sa se faca pornind de la ultima solda lunara si nu ca medie a ultimelor sase luni cum s-a facut de altfel . As dori , daca se poate , ca cineva sa ma indrume cu ceea ce am de facut mai departe asta in cazul in care am dreptate ! Eventual un model de contestatie .
Cel mai recent răspuns: oana58 , utilizator 12:41, 7 Mai 2007
pai legea nu retroactiveaza....regula, daca legea de care vorbiti spune concret ca da...atunci se va aplica altfel legea care se aplica este cea in vigoare la data cererii
Revin : in mod cert , nu m-am facut inteles ! La data de 31.12.2006 am fost trecut in rezerva , avind posibilitatea de a solicita dreptul de pensie ( anticipata partiala ) . In data de 15.01.2007 am solicitat acest lucru , fapt ce a determinat Administratia Nationala a Penitenciarelor sa intocmeasca dosarul de pensie conform legii 164 ( legea pensiilor militare ) - "Art. 21. –
(1) Baza de calcul folositã pentru stabilirea pensiei militare de stat
este solda lunarã brutã avutã în ultima lunã de activitate, care include solda de
grad corespunzãtoare la data trecerii în rezervã.
(2) În cazul în care au avut loc modificãri ale soldelor de functie în ultimele 6
luni de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor lunare brute din
aceastã perioadã, mai putin solda de grad. La media obtinutã se adaugã solda
de grad prevãzutã la alin. (1)."
La momentul de azi , 26.03.2007 , am aflat ca s-a aplicat pct. 2 al art 21 din legea citata , insa , MENTIONEZ ca mi s-a spus de catre un lucrator de personal al Ministerului de Interne , cum ca se aplica pct.1 al aceluiasi art 21 intrucit majorarea soldei a avut loc nu ca urmare a schimbarii incadrarii ( a schimbarii functiei ) , functia a ramas aceeasi s-a modificat cuantumul prin lege ( incepind cu 01.12.2006 ) si ca in mod normal ar fi trebuit ca pensia sa aiba ca baza de calcul luna decembrie 2006 ( " ultima luna " ).
Eu , pina in prezent nu am primit decizia de pensionare , insa , telefonic , mi s-a comunicat ca urmeaza sa o primesc zilele urmatoare , iar calculul s-a efectuat pornind de la media ultimelor 6 luni .
Dumneavoastra vorbiti despre modificarea metodologiei legii salarizarii personalului militar, mai precis modificarea coeficientilor de functie ( majorarea lor), printr-un ordin al MAI care insa se aplica incepand cu data de 01.01.2007, in nici un caz retroactiv.In cazul dumneavoastra, data trecerii in rezerva, deci a incetarii raporturilor de serviciu este importanta si nu data raportului dvs, din ianuarie.Avand in vedere ca ati fost trecut in rezerva in luna decembrie, solda pentru stabilirea pensiei este cea din decembrie, daca nu au fost modificari in ultimele 6 luni ale coeficientului de functie.Probabil ca au fost, de aceea s-a facut o medie.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2007
oana58, utilizator
exceptia invocata de dvs , conform careia nu se calculeaza media soldelor pe ultimele 6 luni daca modificarea este de natura legislativa se aplica doar politistilor, nu si cadrelor militare - sunt legi diferite." La momentul de azi , 26.03.2007 , am aflat ca s-a aplicat pct. 2 al art 21 din legea citata , insa , MENTIONEZ ca mi s-a spus de catre un lucrator de personal al Ministerului de Interne , cum ca se aplica pct.1 al aceluiasi art 21 intrucit majorarea soldei a avut loc nu ca urmare a schimbarii incadrarii ( a schimbarii functiei ) , functia a ramas aceeasi s-a modificat cuantumul prin lege ( incepind cu 01.12.2006 ) si ca in mod normal ar fi trebuit ca pensia sa aiba ca baza de calcul luna decembrie 2006 ( " ultima luna " )."Explicatia acelui lucrator este eronata.Doar la politisti exista aceasta prevedere si nu se poate aplica si militarilor, lato sensu.
Ultima modificare: Luni, 7 Mai 2007
oana58, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicare legislatie pensii militare Romeof Romeof Cum se interpreteaza si se aplica juridic corect art. 28 din legea 223/2016 care prevede fără echivoc că ” baza de calcul pentru stabilirea pensiei ... (vezi toată discuția)
Actualizarea salariilor gheorghe3509 gheorghe3509 „Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcția de bază în 6 luni ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie militara adimar52 adimar52 Sunt pensionar militar.Am iesit la pensie anticipata la15.08 1998.Am lucrat 32 ani si 11 luni.Conform legii la implinirea varstei de 55 de ani trebuie sa se ... (vezi toată discuția)