buna ziua! va scriu in calitate de fiica a debitorului-decedat. poate reuseste cineva sa-mi raspunda cam cate zile mai pot amana plata creditului care a devenit scadent anticipat in urma neplatii ratelor. am primit(mama care este tert-garant la creditul luat de tata) o instiintare/somatie/comunicare(nu se specifica ce anume reprezinta) de la executor bancar al aceleeasi banci ca a acordat creditul sa platim toti banii, dar nu se preciza data limita. Am luat legatura telefonic cu executorul care instrumenteaza dosarul si mi-a raspuns ca el este investit sa vanda imobilul pe care s-a pus ipoteca, spunandu-ni sa iau legatura cu banca pentru o reesalonare. Banca nu-mi da nici o informatie in acest sens. Prin urmare am fost la executor personal si mi-a dat o hartie alba pe care eu am scris un angajament de plata pana la 10.08.2010. ce credeti ca poate sa faca in cazul in care nu pot sa platesc pana la acea data. Poate sa ceara executarea (sa scoata la vanzare imobilul) mai repede de data pana la care eu m-am angajat ca restitui creditul?
Ar fi trebuit sa faceti contestatie la executare in 15 zile de la primirea somatiei, si sa solicitati suspendarea executarii. Pana se solutiona irevocabil contestatia, poate ajungeati la o intelegere cu banca..mai ales ca debitorul principal a decedat.
Inca ceva in sprijinul dvs: vanzarea efectiva la licitatie nu poate avea loc intrucat ...nu s-a dezbatut succesiunea....si nu se cunoaste cota din imobil asupra careia pot cere executarea. Prin succesiune dvs, ca fata a debitorului va revine 3/8 , asa ca aceasta parte nu se poate instraina.
Va sfatruiesc sa apelati la un avocat...si sa faceti demersurile necesare pentru a nu va pierde casa..prin nestiinta.
Data fiind situatia , nu au ce sa execute. Imobilul in acest moment nu are acte in regula. Intr-o executare silita , noul proprietar trebuie sa cumpere de la vechiul proprietar, ori in cazul dumneavoastra in urma decesului sunt mai multi proprietari cu cote de proprietate diferite. Deci pana nu se stabileste clar cine ce si cum nu se poate face executarea fiindca nu va cumpara nimeni un imobil cu astfel de probleme. Si cum dumneavoastra detineti o cota parte indiviza pe care daca vreti nu o puteti instraina niciodata, rezulta ca apartamentul nu mai constituie bun de executat pana la finalizarea actelor - din cate stiu sunt persoane care nu au facut succesiunea de zeci de ani :)
=D>'va multumesc mult de raspuns. executorul mi-a zis ca executarea se poate face si fara succesiune. mi-a mai zis ca nu putem face succesiunea pana nu se achita creditul pt care a fost ipotecat apartamentul. Dupa cum spuneti dvs. inseamna ca executarea se va putea demara doar dupa finalizarea succesiunii?
In mod normal, executarea se face pe bunul imobil ipotecat. In cazul dumneavoastra imobilul a suferit o schimbare din punct de vedere al proprietarilor. Va sfatuiesc sa luati legatura cu un avocat pentru intepretarea conditiilor din contractul de credit si pentru asigurare ( de viata ) in cazul in care a fost necesara la semnarea contractului. In cazul in care doriti sa vindeti imobilul, exista posibilitatea ca ipoteca sa fie mutata pe alt imobil, in felul acesta imobilul este degrevat de sarcini , si se poate instraina.
#-oasigurarea nu si-a produs efectele pt. ca tata a semnat o declaratie in care scria ca nu sufera de anumite boli care erau insirate acolo. Si iata ca ne vedem pusi in fata faptului de a se vinde imobilul pt ca mai este o restanta din credit. Cine poate muta ipoteca pe alt imobil? Mama poate? Ea detinea impreuna cu tata si apartamentul si un teren intravilan, precum si niste utilaje agricole. Se pot pune si acestea garantie?