buna seara .va rog sa ma ajutati,parinti mei au o proprietate pe care vor sa mi-o dea mie printrun contract de vinzare cumparare cu uzurfruct viaget si clauza de intretinere .intrebarea este daca se poate razgindi peste citiva ani si ce drepturi au fiecare eu am inteles ca nu pot ,,bate un cui ,, fara acordul lor . va multumesc.
Notarul are dreptate.
Parintii vor fi uzufructuari, ei vor avea dreptul sa foloseasca imobilul, sa stea acolo, sa-l inchirieze etc.
Dvs veti fi nud proprietar, veti plati impozitele, veti face reparatiile capitale, doar daca va fi nevoie, dar nu aveti dreptul sa folositi bunul, nu veti avea voie sa ii deranjati pe parinti cu nimic. Daca ei nu va vor permite sa intrati in imobil, vor avea dreptul sa o faca legal. Daca veti dori sa construiti sau sa renovati etc. veti avea nevoie de acceptul lor, ca sa nu le deranjati folosinta.
Am vazut aici pe forum o gramada de probleme ivite in urma unor certuri intre parinti uzufructuari si copii care au nuda proprietate.
Din pacate asta e viata.
ce misto eu o sa fiu ,,proprietar,,cindva, lasind gluma la o parte eu nu a m nici un drept chiar daca platesc acea locuinta?#-o si pe deasupra mai si construiesc o casa,:((
Dvs. o sa va consolidati dreptul de proprietate la stingerea uzufructului, adica in una din situatiile urmatoare:
- la decesul uzufructuarilor;
- renuntarea la uzufruct ( ma indoiesc ca vor renunta vreodata);
- abuz de folosinta ( daca uzufructuarii delasa bunul sa decada);
- altele care nu au relevanta in speta ( expropriere etc.)
Vanzare-cumparare pura si simpla. Sau donatie. Dar fara clauze, pt ca va dezavantajeaza pe dvs. Eu ii inteleg ca vor sa existe si ceva in favoarea lor, dar sunteti copilul lor, ce Dumnezeu.
In contractul de intretinere daca nu va indepliniti obligatiile asumate ( ingrijire, alimente, medicamente etc. ) intretinutii pot solicita rezilierea. Daca exista si pastrarea uzufructului, v-am spus conditiile mai sus.
Singura varianta in care nu se poate razgandi nimeni este vanzare-cumparare, si va recomand sa le dati si niste bani ca pret, nu sa fie fictiv.
De mentionat ca, daca aveti o relatie buna si aveti siguranta 100% ca nu va vor face probleme in viitor, in cazul unei eventuale neintelegeri, puteti incheia contractul la care v-ati hotarat, doar ca acum sunteti in tema.