avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... acordarea contravalorii constructiilor demolate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

acordarea contravalorii constructiilor demolate

Am facut notificare in baza Legii nr. 10/2001 pentru restituirea in natura a imobilului -constructie si teren in suprafata de 9253 mp - preluat abuziv din patrimoniul autoarei noastre. S-a respins notificarea, astfel ca am contestat decizia de respingere. Instanta de fond a retinut din actele existente la dosar atat preluarea abuziva de catre stat cat si calitatea noastra de mostenitori ai proprietarului imobilului. In 2006 s-a dispus restituirea in natura a suprafetei de 922 mp teren cu motivarea ca restul terenului solicitat este situat in extravilanul localitatii, aspect rezultat si din expertiza efectuata in cauza, neintrand astfel sub incidenta Legii nr. 10/2001. Am declarat apel si am solicitat sa se constate ca instanta de fond in mod gresit a dispus restituirea doar a suprafetei de 922 mp, in realitate diferenta de 3020 m.p. reprezentand teren aferent constructiilor si intreaga suprafata de 3942 mp a format un singur trup de teren, pe care, ulterior deposedarii autorilor lor, a fost creat un drum de exploatare. Am solicitat totodata si contravaloarea constructiilor demolate, calculata prin aceeasi expertiza tehnica.
Instanta de apel a retinut la fel ca si prima instanta faptul ca restul suprafetei de 3020 mp este situata in extravilanul localitatii si nu poate face obiectul masurilor reparatorii prevazute de Legea nr. 10/2001 si a respins si solicitarea noastra de acordare a despagubirilor intrucat nu am solicitat prin notificare si despagubiri ci doar restituirea in natura, iar in faza de apel nu pot fi primite cereri noi (art. 294 alin. 1 C.pr. civ.). S-a respins apelul ca nefondat.
Am declarat recurs pentru aceleasi considerente, recurs ce a fost constatat nul de catre ICCJ intrucat nu am indicat nici un motiv de casare sau modificare dintre cele limitativ prevazute de art. 304 C.pr.civ., iar sustinerea generica privind nelegalitatea si netemeinicia hotararii nu a facut posibil controlul judiciar. Decizia ICCJ a fost data in 20 mai 2007.

Intrebarea noastra este urmatoarea: se mai pot obtine despagubiri pentru constructiile demolate? ce cale procedurala trebuie urmata?

Multumim.
Cel mai recent răspuns: alexaama , utilizator 16:59, 14 Mai 2010
Pentru terenul extravilan trebuia sa notificati detinatorul in temeiul Legii 18/1991. Legea 18/1991 contine prevederi similare legii 10/2001 insa pentru terenurile situate in extravilan.
Puteti incerca o actiune in revendicare prin echivalent pentru cladiri si revendicare clasica pentru restul de teren.. In baza jurisprudentei CEDO in tara au fost admise astfel de cereri de catre instante. Aveti nevoie insa de un avocat, deoarece promovarea unei astfel de cereri este" pe muchie de cutit"
Ultima modificare: Vineri, 14 Mai 2010
Emil Lasconi, Consilier juridic
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 10/2001 flaviusnet flaviusnet rezumand o revendicare facuta pe baza legii 10, actiune inceputa in urma refuzului primariei de a raspunde favorab il la pretentiile tatalui meu: imobil ... (vezi toată discuția)
Retrocedari imlaurentiu imlaurentiu Bunicul meu a avut o casa in centrul orasului iar pe vremea raposatului i-a fost confiscat terenul si casa i-a fost daramata . Atunci a primit o despagubire ... (vezi toată discuția)
Legea10/2001 bukinst bukinst In baza Legii 10/2001 s-a facut un dosar de despagubire pentru cladiri demolate dupa 1990. Este corest ? Daca Autoritatea refuya despagubirea cine trebuie sa ... (vezi toată discuția)