avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... legea 10/2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

legea 10/2001

rezumand o revendicare facuta pe baza legii 10, actiune inceputa in urma refuzului primariei de a raspunde favorab il la pretentiile tatalui meu:
imobil teren+casa.casa este demolata,dar a existat in momentul nationalizarii.pe o parte din teren este construit un loc de locuinte.
In cererea formulata,am solicitat despagubiri in natura si desp in echivalent,acolo unde este cazul
Justificam pretentiile pe baza unui titlu de proprietate asupra terneului si casei detinut de catre bunica mea. Mentionez ca preluarea s-a facut cu titlu, in baza Decretului din 1950,dar fara a primi la acea perioada echivalent banesc sau de alta natura.
Acum o luna instanta s-a pronuntat in sedinta publica cu privire la acordarea de despagubiri si anularea dispozitiei date de primarie, in sensul ca terenul este DOMNIU PUBLIC!!!
Asteptam hotararea pt a face apel.
Vi se pare intemeiata hotararea data de prima instanta?Multumesc
Cel mai recent răspuns: carmen.paun , utilizator 15:23, 4 Octombrie 2006
mai multe amanunte.ce anume ti-a spus primaria?
ce scrie in dispozitia emisa de primarie?
ok.primaria a fost foarte darnica in decizie.a respins cererea noastra,pe motiv ca nu am adus dovezi cum ca am fi primit despagubiri in 1950 (sic!).pare ciudat dar asta e motivarea.ilogica,dar e romania.oricum prima instanta a anulat decizia.noi nu asta o sa atacam cu apel,cand ni se va comunica hotararea.
vom solicita acordarea imobilului in natura unde este posibil
Parintii mei au detinut casa si teren in suprafata de 2000 mp. In 1984 am cumparat casa de la parintii mei, iar terenul aferent constructiei in supr de 800mp a intrat in posesia statului in baza art. 30 din legea 58/1974, mie dandumi-se doar dreptul de folosinta.
A urmat MAREA DEMOLARE. Pe casa am fost despagubit, pe teren nu. In baza legii 10/2001 am notificat primaria pt terenul de 2000mp. Am fost refuzat. Am actionat primaria in judecata. In instanta de fond mi s-a acordat doar 1200mp, in echivalent nu si cei 800mp(urmeaza recursul).
Legea 10/2001 precizeaza clar ce imobile fac obiectul acestei legi la art. 2 g) : "orice alte imobile preluate de stat cu titlul valabil. Chiar si legea 18/1991 precizeaza ca terenurile intrate la stat conform art. 30 din legea 58/1974 intra in proprietatea actulalilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului proprietari ai locuintelor pe durata existentei constructiei. Or statul stalul mi-a luat si locuinta si terenul??
Statul a facut atunci un abuz prin confiscare, apoi primaria alt abuz "prin refuz" si nu doresc sa se mai produca altul. Precizez ca parintii mei sunt decedati. Eu am dreptul la despagubire in natura sau echivalent ca mostenitor sau cumparator.
Ce sa fac???De ce am fost refuzat pentru cei 800m??Nu inteleg??

Cu siguranta trebuie sa exercitati calea de atac corespunzatoare. Este interesant de vazut care a fost motivarea instantei in solutia pronuntata. Dupa cum expuneti dvs. situatia si in opinia mea ar fi trebuit sa vi se restituie intreaga suprafata de teren. Ar fi utile mai multe informatii referitoare la motivele pentru care a refuzat Primaria sa va restituie suprafata si la motivele pentru care instanta nu v-a restituit decat partial terenul revendicat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren preluat de stat- legea 58/1974 zatti zatti Buna ziua. Socrul meu a detinut in proprietate un imobil compus din casa de locuit in suprafata de 101,30 m.p. si teren in suprafata de 450 m.p ,pe care le-a ... (vezi toată discuția)
Restituire teren imobil ContSters47747 ContSters47747 salut, as vrea sa va intreb si io ce am gresit in urmatoarea problema: locuiesc intr`o casa achizitionata in 1977, iar terenul aferent a intrat la acel moment ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 sau legea 18/1991 ferent50 ferent50 Locuiesc in Bucuresti.Cauza este in Focsani.Am primit in baza L.10/2001 (prin dispozitie de la primarie )dreptul la despagubiri pentru o casa demolata dar nu ... (vezi toată discuția)