Buna ziua,
In urma cu 2 ani am avut un accidnet rutier iar masina pe care o conduceam a fost avariata 100%.A fost o minune ca am scapat cu viata. Soferul care a produs accidentul si care mi-a taiat fata a avut o alcolemie de 0,46 si sustine ca nu m-a vazut desi era seara si aveam farurile aprinse!! Masina mea avea 9.000 KM si 2 ani vechime si a costat la momentul achizitionarii 17.000 euro. Factura proforma pentru reparatie a fost in valoare de aprox 18.000 euro, iar asigurarile pentru dauna totala m-au despagubit cu doar 8.000 euro. Am introdus actiune in instanta pentru recuperarea diferentei atat de la asigurator cat si de la cel care a produs accidentul. Vinovatul nu conducea masina personala ci masina firmei la care lucra dar a facut dovada ca era in concediu de odihna. Dupa aproape un an de tegiversari si amanari de termene judecatorul intreaba avocatul meu daca putem face dovada ca masina a fost reparata?! Cum putem repara o masina avariata 100% si mai ales cu ce bani? Masina in momentul de fata este o epava pe care o tin intr-o curte. Care sunt sansele mele sa-mi recuperez banii?? O expertiza a epavei m-ar ajuta? Cine ar trebui sa faca aceasta expertiza??
Va multumesc.
Situatia se poate rezolva printr-o expertiza care sa evalueze daunele aduse autovehicului in urma accidentului produs,valoarea acestora ,daca acesta poate fi repus in functiune prin repare ,iar in caz afirmativ sa fie stabilite costurile necesare reparatiilor necesare readucerii in functiune a acestuia>
Aceasta proba coroborata cu alte probatorii care trebuiesc administrate in cauza,cu acte,interogatoriu,martori sunt in masura sa duca la pronuntarea unei hotarari de catre instanta
E absolut obligatorie efectuarea expertizei tehnice auto care sa stabileasca valoarea reala a masinii si cuantumul despagubirii pe care trebuie sa o acorde asiguratorul, potrivit legii nr.136/1995 si al ordinului CSA valabil la data producerii accidentului, pentru ca judecatorul sa aiba pe ce sa pronunte hotararea. In ordinele CSA sunt trei scale de stabilire a valorii vehiculelor si expertul, vazand epava, s-ar putea pronunta unde sa incadreze masina dvs.
Spuneti-i avocatului dvs. sa solicite aceasta proba, alaturi de actele dosarului de dauna si factura de achizitie a masinii . Martorilor nu prea le vad rostul, doar daca in cauza se discuta si imprejurarile in care s-a produs accidentul si a persoanei respondabile de crearea pagubelor.
Din cele prezentate rezulta ca avem de a face cu o dauna totala. In acest caz se pune problema stabilirii cuantumului maxim al despagubirii pe care o poate plati asiguratorul (presupun ca este vorba de o asigurare RCA). Acest lucru se stabileste prin expertiza.
In ceea ce priveste diferenta dintre valoarea daunei si despagubirea platita de asigurator problema sufera discutii. Sunt argumente atat pro cat si contra. Depinde de iscusinta avocatului(ilor) si de intelegerea judecatorului in rezolvarea cauzei.
Da.s-a stabilit dauna totala iar cuantumul despagubirii a fost maxim. (8.000 euro)Asa sustine asiguratorul (Unita) care a facut expertixa (fotografii, etc). Masina la data accidentului avea aproape 9000 Km la bord. Adica era noua. In momentul de fata epava este descompusa deoarece am incercat sa-mi recuperez prejudiciul din vanzarea unor piese nedeteriorate. Din pacate nu am vandut nimic. Caroseria este total distrusa, iar motorul s-a desprins in momentul impactului. Pot sa mai cer sa se faca o alta expertiza?
EXpertiza va stabili atat valoarea maxima a despagubirii ce poate fi platita pe asigurarea RCA, cat si valoarea autoturismului la data accidentului.
Dupa stiinta mea, inspectorii de daune de la Uniqa Brasov lucreaza corect. Totusi o verificare nu strica. Solicitati-le modul in care au determinat valoarea despagubirii oferite. Dupa ce obtineti aceste informatii cereti parerea unui expert tehnic auto.
Va doresc succes.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Despagubire r.c.a.
bogdan070
Am avut un accident in urma caruia m-am ales cu masina avariata in partea din fata din vina unui alt sofer.Cei de la firma de asigurari au stabilit ca este ... (vezi toată discuția)