avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral Legea nr. 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral Legea nr. 18/1991

O speta ce impleteste dreptul succesoral cu cel al Legilor speciale-retrocedarilor.
De pe urma lui D.L. au ramas 2 mostenitori D.A. si D.R.- nepoti. Unul dintre acestia -D.R. face in anul 1992 o cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de 9 ha teren ce a apartinut bunicului sau, dar doar in numele sau personal. Astfel, i se reconstituie aceasta suprafata de teren si i se elibereaza 2 titluri de proprietate.
In anul 2002 celalalt mostenitor afla despre suprafata de teren reconstituita si incepe o serie de litigii in contra celuilalt mostenitor beneficiar al titlurilor de proprietate, solicitand nulitatea absoluta a acestor acte de proprietate, dar rand pe rand instantele ii resping actiunile din motive obiective sau nu, cert fiind ca exista hotarari def. si irev. pt. respingerea nulitatii absolute.
Acum intervine problema: mostenitorul ce nu are teren a sesizat instanta cu o cerere vizand partajarea si iesirea din indiviziune motivand ca si el este mostenitor, iar bunul imobil (cei 9 ha) trebuie supusi partajarii. Mai mult acesta arata ca nu a cunoscut ca bunicul sau a avut teren iar D.R. (paratul-beneficiar) a facut cerere doar in nume propriu desi stia de existenta sa si legaturile dintre ei fiind chiar stranse pana la un anumit moment..
Intrebare: poate legea speciala (L.nr.18/1991) sa decada si din drepturile succesorale ? Cu alte cuvinte daca unul dintre mostenitori a ascuns (a incercat) retrocedarea poate fi projat de lege ?
Cel mai recent răspuns: ContSters30587 , utilizator 18:14, 30 Martie 2007
Terenul nu intre la partaj.
Cei care nu au facut cerere nici pe legea 18, nici pe 167, nici pe 1/2000, pa, si pusi!
Legea 18 i-a decazut din dreptul de a cere pe mostenitorii care nu au facu cererea in termen.

teoriile cu care incearca sa te santajeze... sunt doar teorii:)
Asa am gandit si moi, da' vezi tu ca D.R. cand a depus cererea de retrocedare a terenului a specificat, ba a adus si un certificat de calitate de mostenitor, prin care spunea ca e singurul mostenitor ramas de pe urma lu' bunicu'... situatie care ma duce cu gandul la o declaratie in fals sau cu rea-credinta...vedem...incurcate sunt caile justitiei romane.
nu cred ca are relevanta acest aspect.
DR daca n-a facut cerere de retrocedare...cum a zis si niku...nu are nici un drept asupra terenului. Poate sa vina cu orice acte, chiar cu bunicu - numai sa nu traiasca:)). Deci DR se agita ca pepsi degeaba:)
Totusi, izvorul de drept al acestei situatii de "bun propriu" il constituie disp. din art. 9 L.18 adica daca nu ai facut cerere esti decazut. Dar atentie, este o decadere de termen, nu te decade si din drept, situatie de altfel imposibila deoarece au mai fost inca vreo 2-3 legi care reglementau retrocedarile (1/200,169/1997,10/2001) deci intentia legiuitorului a fost clara cu privire la decadere, de altfel am gasit si ceva practica de la Curtile de apel din tara...deci ???

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine terenul, daca nu am facut cerere la legile fondului funciar, dar altcineva a facut acest lucru in mod ilegal? Dana1313 Dana1313 Sunt in proces cu primaria pentru ca nu a dorit sa imi puna la dispozitie actele in baza carora s-a constituit si s-a reconstituit dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)
Legea lupu privind retrocedarea padurilor larisa4y larisa4y In urma succesiunii facute la notariat .am devenit proprietara a 58 ari padure. Mentionez ca tatal meu a avut titlu de proprietate a acestui ... (vezi toată discuția)
Decadere din drepturi conform legea nr.169.1997 si legea nr.1/2000 a unuia dintre frati ! caut pareri pro si contra ???? cu precizarea ca unul dintre frati este mare sarlatan. cornaca cornaca Initial doi frati Gicu si Costel mostenitori legal tatalui lor au facut impreuna cerere retrocedare terenuri conform Legea nr. 18/1991. In cerere lor se ... (vezi toată discuția)