avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral Legea nr. 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral Legea nr. 18/1991

O speta ce impleteste dreptul succesoral cu cel al Legilor speciale-retrocedarilor.
De pe urma lui D.L. au ramas 2 mostenitori D.A. si D.R.- nepoti. Unul dintre acestia -D.R. face in anul 1992 o cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafata de 9 ha teren ce a apartinut bunicului sau, dar doar in numele sau personal. Astfel, i se reconstituie aceasta suprafata de teren si i se elibereaza 2 titluri de proprietate.
In anul 2002 celalalt mostenitor afla despre suprafata de teren reconstituita si incepe o serie de litigii in contra celuilalt mostenitor beneficiar al titlurilor de proprietate, solicitand nulitatea absoluta a acestor acte de proprietate, dar rand pe rand instantele ii resping actiunile din motive obiective sau nu, cert fiind ca exista hotarari def. si irev. pt. respingerea nulitatii absolute.
Acum intervine problema: mostenitorul ce nu are teren a sesizat instanta cu o cerere vizand partajarea si iesirea din indiviziune motivand ca si el este mostenitor, iar bunul imobil (cei 9 ha) trebuie supusi partajarii. Mai mult acesta arata ca nu a cunoscut ca bunicul sau a avut teren iar D.R. (paratul-beneficiar) a facut cerere doar in nume propriu desi stia de existenta sa si legaturile dintre ei fiind chiar stranse pana la un anumit moment..
Intrebare: poate legea speciala (L.nr.18/1991) sa decada si din drepturile succesorale ? Cu alte cuvinte daca unul dintre mostenitori a ascuns (a incercat) retrocedarea poate fi projat de lege ?
Cel mai recent răspuns: ContSters30587 , utilizator 18:14, 30 Martie 2007
Hai sa nu teoretizam decaderea ... ca nu ne mai oprimB-)
Esti decazut din drept pentru ca nu ai respectat termenul, asta e singura interpretare care ar putea sa i se dea art. respectiv.
Legile funciare ulterioare lg. 18/1991 se refera la diferenta de suprafata - de la 10 la 50 ha - pe care acestea au acordat-o, nicidecum la o repunere in termen a celor decazuti de legea 18/1991.
Asta da combatere. Merci frumos. Promit sa va tin la curent cu rezultatul procesului, sa vedem ce bazaconii spune instanta :((
sa speram ca cei din complet au urmarit acest topic.....:P
Sincer, m-as bucura sa puna mana pe carte, atunci as fi mult mai linistit si mai sigur.



Sincer, m-as bucura sa puna mana pe carte, atunci as fi mult mai linistit si mai sigur.


Asta-i o vorba de duh...si sunt extrem de de acord cu ea. =D>=D>=D>

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obtine terenul, daca nu am facut cerere la legile fondului funciar, dar altcineva a facut acest lucru in mod ilegal? Dana1313 Dana1313 Sunt in proces cu primaria pentru ca nu a dorit sa imi puna la dispozitie actele in baza carora s-a constituit si s-a reconstituit dreptul de proprietate ... (vezi toată discuția)
Legea lupu privind retrocedarea padurilor larisa4y larisa4y In urma succesiunii facute la notariat .am devenit proprietara a 58 ari padure. Mentionez ca tatal meu a avut titlu de proprietate a acestui ... (vezi toată discuția)
Acte proprietate teren mihay78 mihay78 Detin un teren pentru care s-a eliberat titlu de proprietate conform Legii nr.18/1991 pe numele bunicului decedat pentru suprafata de 3,5 ha;ulterior un expert ... (vezi toată discuția)