s-a primit scrisoare de executare pt. cheltuieli de judecata cu termen 1 zi!! la un proces pierdut la legea 247 dar care s-a pronuntat se pare acum un an si a carui sentinta nu i-a fost comunicata perdantului nici o data in acest an scurs.pe deasupra are 80 de ani,pensionar singur intretinator al familiei sale.ce se poate face?omul a tot asteptat sentinta dar a venit somatia inainte luindu-l pe nepregatite.poate contesta ?poate amana?poate cere achitarea in rate sau exceptarea de la plata datorita varstei sau faptului ca e sigur intretinator al sotiei sale sau ca e legea 247?
Buna ziua!
Ma indoiesc ca s-a inceput executarea fara sa i se fi comunicat hotararea , pt. ca nu se poate incepe executarea fara ca hotararea sa fie definitiva si irevocabila .
Astfel , verificati la arhiva Judecatoriei dosarul cauzei si vedeti daca exista dovada comunicarii , pt,. ca in caz contrar sunteti in termen de a face recurs la sentinta emisa (termenul curge de la comunicare) . Alta varianta ar fi sa va deplasati la sediul executorului judecatoresc si sa luati toate informatiile necesare de la acesta .
Nu se poate amana , nu se poate achita in rate , nu se poate axcepta de la plata pe considerentul varstei / singur intretinator / "ca e legea 247" . Se poate face contestatie la executare , sfatul meu fiind sa apelati la un avocat care sa va indrume (daca suma care este de plata este mica cred ca va complicati inutil ) .
Procedura legala impune comunicarea hotararii
Verificati existenta dovezii de comunicare
In situatia inexistentei dovezi de comunicare,hotararea poate fi atacata
Daca exista dovada de comunicare,poate fi formulata contestatie la executare
In situatia in care vorbim de o hotarare irevocabila solutionata in recurs, atunci hotararea din recurs nu se comunica. Daca ati primit somatie, s-a demarat procedura executarii silite si dvs aveti dreptul ca, in termen de 15 zile de la data la care ati luat cunostinta de primul act de executare, sa promovati o contestatie la executare.
Daca vorbim de o hotarare pronuntata de prima instanta, irevocabila prin nerecurare, atunci se impune o verificare a procedurii. In orice caz, pentru a nu iesi din termenele impuse de Codul de procedura ar trebui formulata contestatia la executare, asta in masura in care doriti sa contestati aspecte legate de obligatia dvs de plata.
Actiune in anulare
pneuros
Am facut o somatie de plata care s-a admis , pe urma debitorul a formulat actiune in anulare care sa respins. Intrebarea este : dupa cum inteleg og 5/2001 ... (vezi toată discuția)