avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme proprietari cu centrala versus proprietari ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme proprietari cu centrala versus proprietari fara .

Buna ziua .
As dori sa imi spuneti daca este corect ca proprietarii cu centrala si apometre sunt obligati prin lege sa plateasca la pausal diferentele de apa.
Administratorul blocului nostru a incasat o suma mai mare din citiri contuare fata de factura primita a facut pret media si a rezultat un pret mai mic . Apoi in luna urmatoare a incasat dupa contoare apa la care a adaugat diferenta fata de factura.
Mentionez ca o parte din locatari detin centrala cu apomentre , altii doar apometre si restul sunt fara .
Administratia blocului nu detine o lista cu persoanele respective si citirea contoarelor se face cam la 6 luni , pe motiv ca nu unii proprietari nu sunt acasa sau nu vor sa deschida. Unii declara 1 mc alti 3 mc si diferentele le suportam toti .
In plus cei ce detin animale nu sunt trecute la intretinere.
As vrea sa stiu drepturile proprietarii de centrale termice si daca sistemul acesta de incasari se poate considera frauda.

Va multumesc mult.
Legalitatea impunerii si perceperii sumelor mentionate ,nu pate fi constatata decat in baza unei expertize financiar contabile

Va multumesc pentru raspuns.
Am solicitat presedintelui si raspunsul a fost ca e corect sa se treaca sumele pausal pentru a se regla factura.
Voi face demersurile necesare .
Totusi mi se pare prea mult - expertiza financiar contabila daca s-a facut o greseala in urma cu o luna sau doua.
Este singura solutie ? Serviciul specializat al primariei nu poate cere refacerea listelor ?
Teoretic aveti dreptate,serviciul specializat din primarie ,poate solicita
Practic,cenzorul asociatiei de proprietari ,foarte greu isi va asuma responsabilitatea sa recunoasca ca a gresit cu ocazia vizarii documentelor....
@alin76
Diferente la apa:
Diferenta dintre consumul facturat de furnizori si cel declarat de proprietari (inclusiv un consum estimat la cei care nu declara) se imparte la toata lumea pe criteriul cota-parte indiviza, aceasta diferenta poate fi pozitiva - de cele mai multe ori - sau negativa.
Exista si alte criterii, cum ar fi numar de persoane, consum sau o combinatie proportionala intre acestea.

Nu puteti avea pretentia sa platiti numai ceea ce consumati pentru ca, daca toti proprietarii ar pretinde asta, atunci aceasta diferenta nu ar mai fi achitata in veci furnizorului...si acumulata in timp ar duce pana la urma la restante la furnizor si in cele din urma penalizari catre asociatie si inchiderea furnizarii utilitatii respective.

Proprietarii care nu au apometre in apartament au o cota la pausal reglementata de ANRSC (Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunale) care este AR de cca 5 mc/persoana/ luna si la AC de cca 3 mc/persoana/luna in acest consum intrand si cota de pierderi apa, distribuita celorlalti proprietari contorizati.

Proprietarii cu CT de apartament suporta plata diferentei de apa, asa-ziselor pierderi numai pentru AR.

De asemenea proprietarii de CT suporta din factura de caldura pe sezonul rece ceea ce se calculeaza pentru caldura la comun in functie de cota-parte indiviza (pentru holuri, subsol, tevi verticale, incalzirea incintelor comune).

Astfel, Dv. aveti dreptul sa cereti administratorului modul de calcul al acestor diferente. La caldura, in cazul in care sunt repartitoare in apartamentele fara CT, calculul se face de catre o firma de specialitate (cea care a montat repartitoarele, de regula).
@elga50
Va rog sa cititi mai atent ce am discutat, eu nu sunt de aceeasi parere .
Am mai citit si iata ce parere am eu.
Partea cu caldura pe spatii comune e rezolvata.
Referitor la apa rece pe care o consum si care este in totalitate contorizata.
Obligatia adminisratiei este sa verifice cel putin o data la 6 luni contoarele si instalatii parti comune , etc .
Referitor la diferentelor sau pierderilor de apa din cate cunsoc eu stiu ca pierderile de apa nu pot depasi 10% din cantitatea de apa si doar atunci cand se fac reparatii la instalatii.
Pe de alta parte orice pierdere pe traseu parti comune nu este semnalata in cazul meu , iar pierderile pentru instalatia din proprietate nu face obiectul pentru ca eu platesc apa care intra nu cea care iese .
In plus se poate verifica la orice institut metrologic ca povestea cu contuarul care nu inregistreaza daca picura e doar o poveste.


Iata o explicatie pe care daca o veti citi veti vedea ca parerea Dv. poate fi ajustata simtitor. Dar poate nu .....si in acest caz ramane sa "va razboiti" pe plan local cu administratorul si sa apelati si la autoritati (primarie, furnizor de apa rece) unde veti primi ....aceleasi explicatii!
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)
Consum apa pausal Anca07 Anca07 S-a hotarat in adun.generala sa se verifice contoarele de apa individuale montate acum 5 ani. Sunt 12 proprietari care nu vor sa le verifice si nici sa le ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de apa anduzexe anduzexe Buna seara, De mai bine de un an in bocul in care locuiesc s-au montat contoare noi de apa cu citire radio. Lunar primesc de la ISTA o Nota de consum ... (vezi toată discuția)