tatal meu a murit acu trei ani,eu fiind fiul lui din prima casatorie.dupa moartea lui m-am interesat de mostenire si am scos un extras de carte funciara pentru a vedea daca mostenirea data de bunicii mei , mai este inca pe numele lui..........dupa ce am primit extrasul am aflat cu uimire ca tatal meu a dat toata averea(casa+teren) unui frate al celei dea doua sotie a lui,dupa doar doi ani de casatorie cu aceasta,ulterior acesta (fratele) urmand sa-i dea prin donatie surorii lui,respectiv sotiei tatalui meu.intrebarea mea este daca legal mai pot face ceva pentru a-mi recupera partea mea de mostenire.tin sa precizez ca nu am beneficiat de pensie alimentara deloc din partea lui.nu stiu daca conteaza asta dar tata sa sinucis din motive necunoscute dar totusi suspecte.Multumesc anticipat!
Ati putea incerca sa mai faceti ceva...insa ar fi trebui sa actionati in decurs de 3 ani de la deces si nu doar sa va interesati. Cine stie daca vanzarea aceea nu este nula sau nu se poate demonstra ca ar fi o donatie deghizata. Important este si daca ati facut acte de acceptare a succesiunii..in trermen de 6 luni de la decesul tatalui.Acest termen este unul de decadere...ar trebui sa luati legatura cu un avocat....sa mergeti si la un notar si sa vedeti ce cai mai aveti la indemana .
Daca in termenul legal prevazut de 6 luni nu ati acceptat masa succesorala,slabe sanse sa mai puteti intra in drepturi asupra mostenirii lasate de bunici
nu am facut demersurile de acceptare a mostenirii in termen de 6 luni iar tatal meu inca nu are trei ani de cand a decedat.se mai poate face ceva sau.....
Nu mai conteaza termenul de 6 luni.
Sunteti inca in termen sa atacati acel act facut in favoarea fratelui sotiei tatalui.
Sunteti mostenitor rezervatar, puteti invoca faptul ca acea vanzare e in fapt o donatie deghizata. Insa acea persoana nu este obligata la raportul donatiilor, nefiind mostenitor, deci slabe sanse sa recuperati ceva, dar cine stie...
Angajati-va un avocat.
Din datele prezentate de dumneavoastra, cred ca mai puteti sa intrati in drepturile dumneavoastra de mostenitor.
Este adevarat ca mostenirea se deschide "prin moarte", iar termenul de acceptare a mostenirii este de 6 luni, dar exista un "dar"...Nu s-a deschis procedura succesorala. In cazul in care aceasta a fost deschisa, dumneavoastra trebia sa fiti citat de catre notarul public. Dezbaterea succesiunii fara dumneavoastra este ilegala si va recomnad sa va adresati Camerei Notarilor Publici de la ultimul domiciliu al decedatului sa verificati daca aceasta a fost dechisa. Aveti doua posibilitati: fie sa desachideti dumneavoastra succesiune, fie sa atacti in instanta Certificatul de mostenitor.
Nu este clar ce inseamna "a dat toata averea(casa+teren)". Daca este vorba de o vanzare, asa dupa cum vi s-a spus trebuie sa vedeti daca nu este cumva vreo donatie. Donatia este revocabila, dar nu in cazul fratelui sotiei tatalui. In cazul dumneavoastra functioneaza reductiunea liberalitatilor excesive. Atentie, si aceasta actiune este supus aprfescriptiei de 3 ani de la data deschiderii succesiunii, si cred ca aveti nevoie de asistenta juridica.
Contract de donatie
mcv
Parintii mei vor sa faca un contract de donatie cu schimbare de proprietar a locuintei lor pe numele meu.Intrebarea este daca dupa moartea lor sora mea are ... (vezi toată discuția)
Succesiune
mihaela david
parintii mei au decedat.Am un singur frate.Dupa mama am facut succesiunea si am cedat partea mea fratelui meu.Dupa moartea mamei,care a decedat prima,tatal meu ... (vezi toată discuția)