un prieten m-a pus martor la un accident la care nu am participat normal eu am aflat mai tarziu. deocamdata nu am primit nimic acasa,dar in momentul in care primesc citatia ,o iau si nu ma prezint la proces se poate sa primesc amenda?
spre deosebire de colega de mai sus, eu sunt absolut convins ca puteti primi amenda judiciara.
orice martor care lipseste nejustificat la chemarea instantei sau a organului de urmarire penala, de obicei primeste o astfel de amenda.
Daca sunteti citat ca martor si refuzati nejustificat sa va prezentati
in fata instanei de jduecata, presedinte completului poate
dispune amendarea dvs.
DAca considera prezenta dvs necesar poate sa dispuna citarea dvs
prin mandat cu insotitor pana la usa instantei.
daca nu e absolut necesara prezenta ,nu ! (am intalnit si in practica) ;daca e necesara prezenta si nu se prezinta ,se face o noua citare si in citatie se mentioneaza ca i se va da amenda in caz de neprezentare sau ca va fi adus cu mandat
Exista 2 situatii cand instanta ii spune partii intimate: daca vreti, puteti aduce un martor la termenul urmator sau partea intimata spune as vrea sa aduc un martor, pe cutare....
si a doua cand in afara de victima si faptuitor in autovehicul se mai afla o persoana sau cand se da nup fata de invinuit si devine martor si este citat direct de instantza ca martor. In ultima situatie prezenta martorului este obligatorie si lipsa nemotivata se poate amenda si chiar se dispune mandat de aducere. Exista si posibilitatea ca martorul sa fie plecat din tzara pe o perioada neprecizata, situatie in care citarea , amendarea sau mandatul de aducere nu mai au rost.
Citatie politie
mihail123
1.Daca am facut o sesizare la Politie si s-a intocmit un dosar penal pe speta respectiva, este normal sa fiu citat (ca parte vatamata) cu acelasi model de ... (vezi toată discuția)