avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum îmi pot proteja bãtrânetea, un sfat vã rog.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum îmi pot proteja bãtrânetea, un sfat vã rog.

Bună Ziua,
Aș nevoie de un sfat.
Eu și soția avem motive să credem că atunci când unul din noi va muri, fiul nostru (avem un singur copil), îi va face probleme celui rămas în viață, prin mijloacele legale, evident, si se va ajunge chiar la evacuarea acestuia. Ne dam seama că chiar dacă ni se va plăti o sultă pentru partea ce o vom deține, vom fi bătrâni și în imposibilitate de a ne cumpăra o altă locuință.
Nu vrem să ne înstrăinăm acum apartamentul prin vânzare, donatie, etc. Noi am vrea să-i rămână totuși fiului nostru, dar nici noi nu am vrea să avem probleme.
Ca arate, vă rog să-mi dați un sfat, ce alte mijloace de protecție ne permite legea. Poate ceva legat de testament, executor testamentar, etc.
Stiu că o protecție totală nu există, dar măcar să-i mai limiteze fiului nostru posibilitatea de a ne da afară din casă.
Vă mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters146096 , utilizator 07:51, 17 Mai 2010
Sunteti intr-o situatie destul de neplacuta. Nu puteti sa asigurati fiului dumneavoastra "fericirea" si sa va fie asigurata propria fericire, cand veti ramane singur. Fiul dumneavoastra fiind un mostenitor rezevatar, chiar daca ati dori nu l-ati putea dezmostenii, in totalitate, printr-un testament. Sotul ramas in viata va fi obligat de fiu (daca aveti motive sa credeti ca va va face probleme) sa participe la dezbaterea succesiunii. Sotul ramas in viata va trebui sa aiba destul de multi bani pentru a ramane cu toata averea si a da sulta fiului.

Eu as opta in vanzarea intregii averi printr-un contract de v/c cu clauza de intretinere.

Mai asteptati sa vedeti si alte pareri.
si nimeni nu o sa cumpere imobilul cu clauza de intretinere, stiind ca acolo este un fiu un mostenitor rezervatar.

e foarte greu de zis...poate ca pana veti ajunge in acea situatie, se vor mai schimba legile.
oricum sotul supravietuitor o sa aiba cota de mostenire mai mare ca a fiului.
in concuzie...slab e riscul sa ramaneti pe drumuri la batranete.
va puteti vinde si cota idealasi abstracta dupa ce veti dezbate succesiunea si cred ca va va iesi de o garsoniera sau de a plati taxa intr-un asezamant de persoane in varsta, din cele noi si pline de servicii nu azile de exterminare.
~ Conținut șters la cerere ~
Buna ziua!

Chiar daca fiul este mostenitor rezervatar, nimeni nu este obligat sa lase o mostenire...
Altfel, atentie!
In situatia in care sotul supravietuitor vine la mostenire alaturi de un descendent, acesta din urma are o cota legala de 3/4, iar sotul supravietuitor de 1/4.
Prin testament (donatie) puteti dispune respectandu-i fiului rezerva de 1/2 din mostenire; in caz contrar, poate cere oricum reductiunea liberalitatilor excesive.

Prin urmare, opinez tot pentru vanzare-cumparare catre fiul dvs. cu uzufruct viager si, eventual, clauza de intretinere.

Succes si batraneti linistite!
Va multumesc tuturor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire DanCristian199 DanCristian199 Cand poate fi un urmaș dezmostenit? În ce fel isi poate pierde dreptul? Dacă părintele lasa averea în timpul vieții lui altcuiva,urmașul isi pierde ... (vezi toată discuția)
Donatie facuta de sot ella76 ella76 Buna ziua, Sunt casatorita cu sotul meu de 6 ani si urma casatorie nu a rezultat nici un copil. Sotul si-a luat un imobil cu credit in 2008, casatoria a ... (vezi toată discuția)
Care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de moștenirea unei familii (părinți și fiu)? BG BG Va rog sa-mi sugerati care este actul cel mai potrivit pentru a putea beneficia de mostenirea unei familii, dupa decesul proprietarilor si a fiului ... (vezi toată discuția)