avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cum pot scapa de camatar?
Discuție deschisă în Executare silită

Cum pot scapa de camatar?

Acum doi ani am avut nevoie de o anumita suma de bani pentru rezolvarea unor probleme personale legata de sanatate. O cunostinta mi-a recomandat un anumit domn dispus sa ma imprumute. Am discutat cu acel barbat si am stabilit sa ma imprumute cu o suma de bani x dar pe actul notarial sa semnam pentru o suma mai mare respectiv pentru x + dobanda.
Dupa o perioada de dimp mi-a cerut banii inapoi astfel : suma X + dobanda + inca o dobanda.
Cu greu am reusit sa ii dau banii dar nu am semnat nici un document care sa ateste primirea banilor.
In schimb, la discutie a participat si fiul meu care a inregistrat cu propriul telefon conversatia. In acea inregistrare se vorbeste despre sumele da bani imprumutate, despre plata dobanzilor si din conversatie rezulta ca barbatul si-a primit toti banii.

Dupa un an insa sunt notificata prin executor sa achit imprumutul .
NU am nici o alta dovada ca am returnet imprumutul decat prezenta fiului meu (are 20 ani) si acea inregistrare.

Intrebari:
1. Cum pot scapa de executare?
2. Pot folosi in vre-un fel acea inregistrare?
3. Poate fi fiul meu martor?
4. Cum se incadreaza fapta barbatului din punct de vedere penal?
5. Ce ma sfatuiti sa fac in aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 12:56, 16 Mai 2010
1-Contestatie la executare
2-Da
3-Da
4-Aspectele mentionate sunt insuficiente si neprobate ,pentru a putea dispune incadrarea faptei
5-Contactati avocat ,care in baza probelor-documente+martori,poate aprecia varianta favorabila dvs
Ati returnat intregul imprumut primit in mana sau intregul imprumut declarat in actul notarial ? Mergeti la un avocat, depuneti contestatie la executare si incercati sa probati cu martor restituirea banilor.
Fapta barbatului nu poate fi, deocamdata, incadrata penal; dansul v-a imprumutat banii, prin act autentificat, iar conditiile impuse de dansul le-ati acceptat. Nu stiu cata lume va putea intelege, insa, gestul D-voastra: restituirea banilor fara dovada scrisa, din punctul meu de vedere ar fi trebuit si in acest caz sa va prezentati tot la notar, sau sa fi intocmit o '' hartie de mana'' si cel putin inca un martor(poate persoana care vi l-a recomandat).
Faceti repede o plangere penala impotriva camatarului pentru inselaciune si nerespectarea O.G. nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti.
De asemenea, eu as face si o actiune in nulitatea contractului de împrumut încheiat cu camatarul pentru fraudarea legii printr-o cauză simulată, respectiv perceperea unor dobânzi mai mari decât cele legale.
Cămătăria este o ocupaţie rentabilă în România secolului XXI. Mai există români care sunt dispuşi să-şi rişte agoniseala de-o viaţă apelând la cămătari. Acest negoţ ilegal cu bani este înfloritor, sumele rulate fiind de ordinul miliardelor. Astfel, sub paravanul unor afaceri legale, în speţă contracte de împrumut fără dobândă, foarte mulţi oameni oferă bani cu camătă pentru a-i lăsa apoi pe debitori pe drumuri, aceştia fiind suficient de disperaţi sau naivi pentru a gira împrumutul cu propria casă.
După racolarea "victimei", contractul între debitor şi cămătar este semnat şi autentificat la notar. Pentru că în România, conform legilor în vigoare, numai băncile au dreptul de a împrumuta bani cu dobândă, un astfel de contract de împrumut este ilegal, iar un notar nu ar trebui să accepte autentificarea tranzacţiei. Practica în acest domeniu este de a se îngloba în cuantumul sumei trecută în contract, suma iniţială adunată cu o dobândă enormă, contractul fiind prevăzut fără dobândă.
Camatarul a urmărit fraudarea legii prin încheierea acestui contract de împrumut, deşi nu are autorizaţie specială pentru efectuarea unor operaţiuni bancare, cu siguranta nu a declarat niciodată aceste venituri obţinute ilicit, acest act având caracter fraudulos.
Am avut spete in care am anulat contractul pe acest temei.
Daca ati primit somatie intr-un dosar de executare silita, atunci trebuie sa faceti si contestatie la executare in termen de 15 zile de la data primirii somatiei, in care sa aratati ca ati achitat debitul din act plus dobanda suplimentara (dobanda la dobanda, care este ilegala! dar nu o puteti dovedi, din pacate). ;)
Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat
Doamnei consilier juridic Elisabeta C (elco) : am returnat imprumutul din actul notarial plus dobanda ceruta ulterior.
In rest aveti dreptate. Gestul meu pare de neinteles. Persoana la care fac referire a facut tot ceea ce este posibil ca sa nu existe dovada ( a schimbat de mai multe ori locul si data platii, a refuzat sa imi dea un numar de cont, etc).

Doamnei avocat Corina C. (cora 2006) : multumesc pentru sfat si pentru trimitere la norma legala. Voi depune plangere penala.
La plangerea penala - evaziune fiscala si inselaciune - atasati inregistrarea audio pe un suport CD, din care rezulta starea de fapt reala iar in plangere mentionati tertipurile camatarului de a isi schimba locul pentru ca dv. sa nu-i puteti achita cu acte debitul. Se pare ca nu ati stiut de procedura ofertei de plata, a consemnarii la CEC a sumei datorate pe numele creditorului...
Este o vorba: cine nu casca ochii, casca punga...
Pentru a nu fi pagubita si mai mult, procedati ca atare si poate, cu concursul organelor de u.p. veti obtine un flagrant.
Angajati un avocat pentru ca veti avea nevoie!!!
De asemenea, eu as merge si pe o plangere la ANAF pentru evaziune fiscala, fiind un camatar renumit, acesta si-a facut o meserie din acordarea unor imprumuturi cu dobanda ilegala, pentru care a dobandit venituri ce ar fi trebuit impozitate.
Succes! ;)
Ultima modificare: Duminică, 16 Mai 2010
Corina Capotã, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de imprumut - executare silita redstyle redstyle daca cineva mi-a dat bani cu dobanda 50000 lei , iar ca si garantie mi-a cerut sa autentificam un contract de imprumut la notar pe o suma de 10 ori mai mare ... (vezi toată discuția)
Este legal asa ceva ?- imprumut cu dobanda intre persoane fizice ionut_badea ionut_badea Buna ziua, In primul radnd imi cer scuze daca am catalogataceasta problema in categoria gresita. Problema este urmatoarea: Tatal meu a luat bani cu ... (vezi toată discuția)
Camatarie??? gabi33 gabi33 Am imprumutat mai multor persoane sume de bani.Am facut ipoteci la notar.Cand a venit scadenta ,debitorii m-au reclamat la parchet,pentru inselaciune si abuz ... (vezi toată discuția)