avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Cerºetorul de solidaritate
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Cerºetorul de solidaritate

Apud:
Florin NEGRUŢIU:

"Cerşetorul de solidaritate

Te ştiu de mult, mi te agăţi în fiecare zi de picioare, umil şi mieros ca un cerşetor. Întorc îngreţoşat capul şi te aud cum mă înjuri pe la spate de mamă.
N-ai nevoie de banul meu, obrazul ăla gros îţi plesneşte de sănătate, dar aşa te-ai învăţat: să mă buzunăreşti, să mă fraiereşti, să mă faci.
Pentru tine, am fost întotdeauna un prost bun de jefuit.
Ai mei m-au învăţat să las de la mine, să învăţ, să las loc de bună ziua şi chiar să fiu căpos ca să răzbesc, dar nu mi-au zis nimic despre tupeu.
Tu, maestru al tuturor şmecheriilor, ai tupeu din plin.
Ce altceva decât tupeul te împinge să cerşeşti azi solidaritatea mea?
Spui că ţi-e greu, că trebuie să fim solidari în faţa crizei.
Eu, solidar cu tine?!
N-am nimic de-a face nici cu hoţia, nici cu prostia ta.
Când tu te-ndopai, eu strângeam cureaua.
Când tu petreceai la iarbă verde cu mici şi bere, eu strângeam gunoiul în urma ta. Când tu încingeai folcloristele de toate sărbătorile legale, eu făceam ore peste program.
Când tu te uitai la filme porno pe o poală de bani la stat, eu băgam sâmbete şi duminici la privat ca disperatul.
ªtiu că nu-nţelegi cum e cu privatul decât dacă are şi un Channel în coadă.
Acum descoperi că e criză şi-mi ceri sacrificii, făcându-mi paradă de austeritate. Economiseşti foile din imprimantă sau stingi un bec în cameră, ca să te vadă strada că şi tu te restrângi.
Promiţi să-i miluieşti pe săraci cu leafa ta până la sfârşitul anului, ca să mă convingi că şi tu suferi.
Ce-ţi lua să te gândeşti la "austeritate" anul trecut, când te spărgeai în chermeze electorale?
Acum îmi vinzi chifla că faci reformă, când, de fapt, tu mă scobeşti în buzunar să-ţi achit nota de plată.
Cauţi să scoţi bani din piatră seacă, de la mame şi bătrâni, în loc să-i pui pe bogaţii tăi, înavuţiţi din contracte cu statul, să fie ei solidari cu tine.
Un singur sfat îţi dau: să nu te atingi de pamperşii lui fi-miu.
E spre binele tău, crede-mă!
Doar plăcerea de a mă umili este pe măsura tupeului tău monstruos.
Mă umileşti la circa financiară, când mă plimbi pe la cinci ghişee ca să-mi iei banii, cu aceeaşi plăcere cu care mă umileşti în spital, când îmi arăţi buzunarul halatului sau când mă trimiţi să-mi aduc medicamentele de acasă.
Te-ai obişnuit să tac, să bag capul în pământ, să trec cu vederea, când mă claxonezi isteric pe trecerea de pietoni.
Printr-o glumă nefericită a istoriei, m-ai luat în primire încă de la naştere.
M-ai condamnat să fiu solidar cu tine, oricât de solitar aş fi vrut eu să fiu.
Aş fi avut posibilitatea să fug, dar, din frică sau laşitate, am rămas, ca să mă faci tu mioritic în talk-show-uri şi în gazete.
Ai o mie de feţe, eşti peste tot, pe stradă şi la televizor.
Nu ştiu cum să-ţi zic: ar fi prea puţin să te numesc Stat, prea mult să-ţi spun România.
Eşti Fratele meu mai mare, manelistul.
ªtiu că nu vei înţelege, dar din partea mea nu vei avea solidaritate, ci doar dispreţ."

Este oare o pinie ce poate fi acceptata ?

Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 08:41, 26 Mai 2010
Eeeei, @fat frumos, n-am platit impozitul minim... Am somatii de plata... Astept sa ma cheme in judecata, eventual... Si mai vad atunci - dar de platit nu il platesc... :giggle:
trope_doi a scris:

Eeeei, @fat frumos, n-am platit impozitul minim... Am somatii de plata... Astept sa ma cheme in judecata, eventual... Si mai vad atunci - dar de platit nu il platesc... :giggle:


=D>=D>=D>

Dar am vorbit la modul general. Am dat exemplul cu impozitul minim pentru ca a fost primul exemplu concret care mi-a venit in minte.
Este vorba de principiu.
Sustinem cu totii ca cei din varful piramidei au furat 20 de ani si ca ar fi timpul sa dea inapoi ce au furat. Dar nu am vazut pe nimeni sa iasa in strada sa protesteze pentru ciuntirea legii A.N.I.
Iesim in strada (daca iesim!!!) doar cand masurile guvernantilor ne afecteaza direct.
In Romania, pentru incalcarea unor principii nu iese nimeni.
Au iesit unii acum 20 de ani sa strige "vom muri si vom fi liberi". In timpul asta altii se inghesuiau la cozi (se "bagase" carne...).
Dupa cateva luni, au mai iesit niste "golani". Si au venit "minerii"...
Apoi n-a mai iesit nimeni.
Pacat!

P.S.: umbla zvonul ca pe 19.05. vom avea onoarea de a primi in Bucuresti vizita unor locuitori din Valea Jiului.

Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
Ana Muntianu, Consultant fiscal
Stiu, @fat frumos ca te-ai referit la modul general, dar am profitat de ocazie :) sa “arat” ca – nici in gand nici in fapte - nu sunt solidara cu Statul acesta… La vremea cand se vorbea despre introducerea “forfetarului” au fost multe discutii (si) pe acest forum… Dar ce-a iesit? Am fost solidari intre noi? Nu… Majoritatea au fost “solidari” cu Statul – altfel ii costa (si nu multora le place sa faca sacrificii).
Mai trebuie sa scriu ceva: nu doar eu am refuzat plata forfetarului… Si toti asteptam “acel moment”… Sa vedem ce iese… Recunosc:… abia… se mai vad frunzele… dar… :D
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
trope_doi, utilizator
legalmgm a scris:
Florin NEGRUTIU:
“Cersetorul de solidaritate
(...)
Nu ştiu cum să-ţi zic: ar fi prea puţin să te numesc Stat, prea mult să-ţi spun România.
Eşti Fratele meu mai mare, manelistul.
ªtiu că nu vei înţelege, dar din partea mea nu vei avea solidaritate, ci doar dispreţ."
Este oare o pinie ce poate fi acceptata ?

Florin Negrutiu poate sa scrie ce vrea, este problema lui, a patronilor ziarului “Gandul” si a oamenilor politici care-i platesc pe acestia. Si iata cum as putea sa bat campii sustinand ca toti jurnalistii scriu la comanda politicului.

Sigur, n-as scrie cu acelasi talent, dar nici nu mi-as dori sa denigrez cu talent. Insa realitatea este ca acest articol, o mizerie din punctul meu de vedere si in care cuvantul “Romania” nu are ce sa caute, serveste scopului oricarui conducator: dezbina si stapaneste.

trope_doi a scris:
Din punctul meu de vedere subiectul nu e sensibil deloc – e o discutie ca oricare alta si nu va depasi stadiul de discutie…

In mod normal as fi trecut si pe langa acest articol, cum am facut-o de atatea ori de-a lungul timpului. In opinia mea conflictul “angajati la stat” – “angajati in domeniul privat” este un fals conflict, cum este si cel dintre avocati si consilierii juridici.
Insa in aceste zile si cu siguranta si saptamana viitoare si la anul, acest subiect este si va ramane unul extrem de sensibil.

trope_doi a scris:
Statul, prin reprezentantul sau, este cersetorul…

Potrivit art. 2 din Legea nr. 188/1999, orice functionar public, prin urmare si eu, este reprezentant al statului, mai exact spus al administratiei de stat.
Sigur, lato sensu statul suntem noi toti, angajati in domeniul privat sau in institutii publice. Insa daca ai niste notiuni elementare de drept administrativ, distingi intre stat si administratia de stat. Iar Florin Negrutiu s-a referit la administratia de stat, chiar daca nu face aceasta distinctie.

Ca angajat in administratia de stat, n-am fost niciodata nevoita sa suport o asemenea afirmatie
N-am nimic de-a face nici cu hotia, nici cu prostia ta.

indiferent ce-ar fi vrut unii sau altii sa-mi spuna de-a lungul timpului. Oricat ar parea de incredibil, nu toti functionarii publici sunt hoti si / sau prosti, dupa cum nu toti avocatii sunt…, nu toti politistii sunt… etc., etc., etc.

Dar, cum scriam la inceput, ceea ce scrie Florin Negrutiu este doar problema lui. Din nefericire pentru mine, un articol postat aici devine si problema mea, ca simplu utilizator inregistrat pe acest site. Iar eu nu am fost si nu voi fi vreodata dispusa sa trec cu indiferenta peste continutul unor articole care generalizeaza in mod inadmisibil.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Din punctul meu de vedere subiectul nu e sensibil. Si chiar de-ar fi, ar putea fi discutat serios – tocmai pentru a se elimina generalizarile…

Da, fiecare marunt functionar din institutiile statului este reprezentant al Statului ( e chiar la mintea cocosului, deci si a mea) . Da, ceea ce a scris Negrutiu poate fi interpretat (cel putin) in doua feluri… Iata ca am interpretat altfel decat majoritatea: cersetorul este, in acest caz, reprezentantul “suprem” al Statului – acesta a facut apel la “solidaritate” nu functionara de la ITM, de exemplu… De ce altii au vrut sa interpreteze altfel?

Am scris – inclusiv pe acest forum – si am spus ori de cate ori am avut ocazia ca este un fals conflict intre angajatii la stat si cei angajati la privat… Pentru ca este fals! Inainte de orice toti sunt salariati!

Randurile scrise de Negrutiu generalizeaza, foarte adevarat… De aceea chiar e bine ca a fost publicat si aici… Avem ocazia de-a atrage atentia ca lucrurile nu stau chiar asa.

Am mai scris: functionarul “de la ghiseu” ne trimite de la un ghiseu la altul…? Nu are de ales! Sefii lui sunt cei care “organizeaza” schema… Functionarului “de la ghiseu” nu-i convine – probabil – sa te trimita in alta parte, mai ales daca stie ca si el ar fi putut face ceea ce te trimite sa obtii in alta parte… Da, se enerveaza cand il injuri – poate si pentru ca stie: cel la care te trimite ar putea fi “pila” cuiva – nu iti poate spune de ce trebuie sa te plimbi de colo colo si asta il enerveaza (stiindu-se fara vina).
Scriu si aici: toti aceia care sunt nemultumiti ca sunt trimisi de la un ghiseu la altul, ca sunt obligati sa completeze o declaratie de profit alambicata sa nu mai tzipe la functionarul “din fatza” ci sa mearga sa tzipe la sefii sefilor acestora – daca sunt lei paralei! Dar se duc multi? Nu. Din o suta s-o duce unul… E usor sa dea din gura si sa strice ziua altora, dar e ceva mai greu cand nu mai e “anonimul din multime” si trebuie sa isi asume, personal, anumite riscuri, sa le zic asa…

O chestiune e sigura: nu sunt solidara nici cu sefii de prin diversele institutii – si nu doar cu aceia care isi angajeaza neamurile, ci si cu aceia care nu-si angajeaza neamurile dar nu iau atitudine…. De ce nu o fac e lesne de banuit… dar motivul lor nu m-ar determina sa fiu solidara cu vreun sef…

Toti cei care au citit cele scrise de Negrutiu stiu cine a cerut solidaritate… Asadar, e (sau ar fi trebuit sa fie) lesne de inteles la ce m-am referit – restul e discutie…

Si-apoi, toti acei functionari care se stiu corecti, de ce nu isi exprima parerea clar si raspicat, aratand cu degetul spre toti aceia care incarca “schema” aiurea sau spre aceia care… primesc “atentii”? Cine devine “solidar” impotriva vointei, a principiilor personale nu prea are… dreptul de a dori sa fie tratat altfel decat ceilalti… Ca cetatean nu am cum sa-mi dau seama cine e “patat" si cine nu… Pot doar sa banuiesc: daca am intalnit numai dintre acestia…

Asadar, "curatenia" trebuie inceputa… din interior. Mda… Usor de spus, mai greu de facut – din motive care n-ar trebui sa ma intereseze (cum ar zice unii) dar ma intereseaza, pentru ca este vorba de oameni care au familii de intretinut.

Alte discuții în legătură

Inregistrarea convorbirii telefonice intre mine si un functionar public e legal fara ca persoana respectiva sa fie informat de acest lucru? highvalues highvalues Deci dupa cum stiti in Romania sunt foarte multe cazuri de abuz din partea functionarilor publici, care sunt platiti din banii nostri sa ne dea informatii. ... (vezi toată discuția)
Situaţie încurcată, am pierdut cartea de identitate(expirată) a mamei mele, eu fiind în calitate de împuternicit. Andreibas Andreibas Buna ziua, Mă confrunt cu o situaţie încurcată. Mama mea a venit în ţară în Iulie 2014 pentru a-şi schimba buletinul care trebuia sa expire în ... (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari - institutie publica? julia_chi julia_chi Buna ziua. Rog persoanele care sunt in masura sa imi dea un raspuns sa ma ajute in legatura cu raspunsurile la urmatoarele intrebari: Asociatia de ... (vezi toată discuția)