Buna dimineata, va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un raspuns. De la 1 aprilie sunt in prenatal. Stiu ca se calculeaza 85% din brut si ca ar fi neimpozabil. Brutul la mine este 2086 de ron. Dupa socoteala mea ar fi trebuit sa iau 1700, dar cei de la servici mi-au dat mai putin cu 300 si ceva de ron. Va rog, ajutati-ma ca sa le pot cere dreptul meu in cazul in care am eu dreptate, nu este vb de 10 ron, ci de o suma destul de mare. Astept un raspuns. Va multumesc din suflet. O zi buna.
Baza de calcul a prenatalului : ultimile 6 luni , salariul brut realizat din fiecare luna (indiferent -zile lucrate sau concediu medical), se aduna si obtineti o baza pe care o impartiti la nr de zile lucratoare pentru ultimele 6 luni, dupa aceea aplicati procentul de 85%.
Aceasta suma nu este impozabila si ar trebui sa primiti mai multi bani decat in mod obisnuit.
La 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni se scade contributia la CAS(pensie) 10.5% raportata la salariul minim pe economie (600*10.5%= 63 lei). Nu se plateste impozit .