avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbaterea mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbaterea mostenirii

buna ziua.
va rog sa-mi spuneti ce se poate face in cazul in care sotia a decedat si terenul si casa a ramas a sotului si a celor 2 copii.Copii vor sa vanda partea lor, proprietatea fiind pe numele bunicilor.ma pot forta sa vand sau pot sa vanda doar partea lor?
va multumesc.
buna ziua .
nu sunteti foarte explicit in expunerea spetei :(
deci, sotia a decedat si urmare a dezbaterii succesiunii, averea a reventi descendentilor si sotului supravietuitor.
astfel, daca copiii doresc sa-si vanda cotele parti mostenite , va trebui sa se procedeze la iesirea din indiviziune . se poate efectua in instanta sau la notar, daca exista intelegere intre succesori .
sau tot astfel se poate realiza un partaj voluntar la notar , copiii urmand sa doneze tatalui lor cotele mostenite in schimbul sultei , pe care le-o va plati tatal .

mai departe nu am inteles .. este sau nu vorba despre bunuri ale sotiei decedate ??
de ce mentionati ca acestea sunt pe numele bunicilor ?? in acest caz , proprietarii sunt bunicii . si nimeni nu poate sa vanda bunurile respective, cu exceptia proprietarilor .
Trebuie sa dezbatetii succesiunea dupa bunici apoi dupa sotie. Dupa aceea, copiii pot vinde partea lor din indiviziune sau dupa partaj, oricarei persoane. Nu va pot forta sa renuntati la partea dvs de mostenire.
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
Silvia Renate Mihai , Avocat
Asa cum au mentionat si cei care au scris inaintea mea, din cele prezentate de dvs , lipsesc mai multe elemente importanate pentru formularea unei opinii.
In situatia in care, terenul a fost proprietatea bunicilor(parintii sotiei dvs), acesta putea trece de la bunici la sotia dvs ca urmare a mostenirii, dovada putand fi facuta cu un certificat de mostenitor care sa ateste ca sotia dvs este mostenitoarea parintilor ei si ca masa succesorata se compune din imobilul pe care l-ati descris.
Ulterior, la decesul sotiei dvs, in mod similar, trebuie dezbatuta succesiunea de pe urma acesteia, mostenitorii fiind dvs si copii.
In situatia in care nu s-a dezbatut niciuna din cele doua succesiuni, se poate face acum, cu ocazia dezbaterii succesiunii de pe urma sotiei.
Procedura este notariala, in fata unui notar, in situatia in care nu se contesta calitatea de mostenitor, masa succesorala si/sau cotele ce revin mostenitorilor.
Dupa obtinerea certificatelor de mostenitor, copii dvs au tot dreptul sa vanda cota parte ce le revine prin mostenire.
O alta posibilitate este efectuarea unui partaj, voluntar, in fata notarului, sau judiciar, in fata instantei de judecata.
Va recomand dezbaterea succesiunii , pentru a avea individualizata cota parte din dreptul de proprietate in calitate de sot supravietuitor .Copiii minori accepta succesiunea sub beneficiu de inventar.
Daca veti dezbate mostenirea in termen de 2 ani de la decesul sotiei , sunteti scutit de plata a 2 % din valoarea bunurior ce compun masa succesorala, ramanand in discutie doar onorariul notarului.

Copiii pot renunta la succesiune, in favoarea a terte persoane.
Toate aceste operatiuni pot fi realizate in fata judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a aflat domiciliul defunctului, tranzactia permitand instrainarea dreptului de proprietate .
Daca doresc sa sisteze starea de indiviziune, copiii pot face demersuri in acest sens.
Dreptul dumneavoastra nu va fi lezat, insa e importanta apararea pentru modalitatea de imparteala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune . transmitere cote parti din mostenire OpraM OpraM Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea speta: 1. care sunt cotele de drept in cazul unei mosteniri de pe urma unui parinte decedat? Ma refer la cazul unei ... (vezi toată discuția)
Cum se face mostenirea? MarialuNan MarialuNan Buna ziua. Sotul meu a decedat recent. Dar anul trecut a decedat socrul meu. Sotul are o sora fara mostenitori. Si nu a facut mostenirea dupa socru, ca a spus ... (vezi toată discuția)
Sultă pentru renunțarea la cota-parte dintr-un imobil moștenit: cum se procedează când cel care vrea să preia tot imobilul nu dispune de toată suma la momentul dezbaterii moștenirii? negue_c negue_c Buna ziua, E vorba de o casa care a apartinut in proportie 50/50 (adica ambele nume pe contractul de vanzare) unor soti divortati. Unul a murit fara sa lase ... (vezi toată discuția)