As dori sa stiu daca o data obtinut certificatul de mostenitor acesta devine automat si titlu de proprietate?Poate fi folosit la angajarea unei garantii bancare daca proprietatea nu este intabulata?Poate fi executat silit de catre banca posesorul unui certificat de mostenitor care nu si-a intabulat mostenirea?
Certificatul de mostenitor in sine nu face si dovada calitatii de proprietar.
Certificatul de mostenitor face dovada a calitatii de mostenitor, a masei succesorale si a cotelor ce revin fiecarui mostenitor in parte.
Dovada calitatii de proprietar al bunului mostenit o veti putea face cu certificatul de mostenitor si titlul de proprietate al defunctului asupra imobilului(contract de vanzare cumparare, donatie, alt certificat de mostenitor insotit de alt titlu).
Prin urmare certificatul de mostenitor nu poate fi folosit la angajarea unei garantii bancare fara titlul de proprietate al defunctului, atata timp cat mostenitorul nu si-a intabulat proprietatea si nici nu va putea fi executat silit.
Certificatul de moştenitor face dovada că d-vs sunteţi unul dintre moştenitori şi cota parte ce vă revine în proprietate prin moştenire. În cazul în care sunteţi unic moştenitor, întreaga masa succesorală se transferă de la antecesor la d-vs., fără a mai intra în discuţie împărţirea moştenirii.
Titlul de proprietate îl reprezintă actul ce face dovada proprietăţii antecesorului d-voastră (persoanei a cărei moştenire v-a revenit), completat de certificatul de moştenitor care face dovada că proprietatea a fost transferată prin moştenire.
Pentru a fi dovedită proprietatea faţă de terţi este necesar ca dreptul de proprietate sa fie întabulat, în caz contrar titlul d-voastră nu poate fi opus altei persoane.
În vederea garantării unui credit bancar cu proprietatea dobândită prin moştenire, va trebui mai întâi să întabulaţi dreptul de proprietate asupra bunului imobil pe care vreţi să-l aduceţi garanţie, apoi să încheiaţi un contract de ipotecă cu unitatea bancară împrumutătoare şi să-l notaţi în Cartea Funciară a imobilului
ba din contra :P
in cazul in care user-ul se afla in imposibilitate de a-si mai plati creditele bancare , daca acesta a acceptat succesiunea dupa defunct , creditorul il poate actiona in instanta in vederea dezbaterii succesiunii . ulterior, cota sa parte din succesiune va fi executata silit . ;)
dansul a mentionat ca detine certificat de mostenitor .
Poate nu am fost eu inteles!As dori sa stiu daca banca imi poate executa silit un imobil pentru care am primit certificat de mostenitor dar nu l-am intabulat inca! Va multumesc!