avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz concediere motiv restrangere activitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz concediere motiv restrangere activitate

Buna ziua,
Azi am primit preavizul urmator:
"Va aducem la cunostinta ca incepand cu data 17.05.2010 compartimentul unde sunteti incadrat isi restrange activitatea.
Conform cu prevederile art. 73 alin. 1 din Codul Muncii incepand cu data de 17.05.2010 vi se acorda un preaviz de 20 zile lucratoare, dupa expirarea caruia, respectiv la data de 14.06.2010 Contractul Individual de Munca inceteaza.
Semnat....."
De mentionat ca am Contract Individual de Munca cu incepere de la 01.06.2009, perioada nedeterminata, functia Lucrator Comercial (desi ocup post de secretara), program de lucru 8 ore/zi - 40 ore/saptamana. Nu am avut Carte de Munca pana acum.
Intrebarile mele sunt:
a) dupa desfacerea contractului de munca, sunt obligati sa-mi dea o carte de munca facuta de ei? (contabila pe care am intrebat-o mai demult, mi-a zis ca nu se mai fac carti de munca)
b) este obligat de lege patronul sa fie de acord cu program de 10 zile normale de lucru (8ore/zi) si 10 libere? (stiu ca am dreptul la program de lucru de 4 ore/zi pe durata preavizului)
c) cum se face cererea de acordare a salariului compensator (in caz ca am dreptul la asa ceva, avand in vedere ca nu s-a implinit un an de cand lucrez)
d) am dreptul la somaj?

Va multumesc anticipat pentru ajutor/raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:09, 17 Mai 2010
a) Nu prea se mai gasesc carti de munca si in curand vor fi scoase. Va va da o adeverinta care atesta activitatea dv., alta decat cea necesara la somaj;
b) in perioada preavizului salariatul are dreptul sa absenteze 4 ore zilnic fara a-i fi afectate drepturile salariale. De comun acord puteti stabilii si 10 zile a 8 ore si 10 zile libere dar patronul nu este obligat la acest acord;
c) ca orice cerere prin care solicitati ceva, in cazul dv. o compensatie echivalenta cu un salariu de al dv.,(art.78 alin.1 CCMN). Daca aveti CCM pe unitate sau ramura se aplica acela;
d) aveti dreptul la somaj deoarece veti realiza cele 12 luni de stagiu impuse de lege si contractul inceteaza din motive neimputabile dv.
1.CCMUNN 2007-2010
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la
desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.

2.
In ceea ce priveste cartea de munca, daca angajatorul nu va intocmit carte de munca, este obligat sa va elibereze o adeverinta care sa ateste vechimea in munca, vizata/completata de ITM.
3. Puteti beneficia de somaj daca in ultimele 24 luni aveti lucrate si cotizate 12 luni( norma intreaga). Va prezentati cu dosarul in termen de 30 de zile de la incetarea CIM.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri/ajutor.
O zi buna.
a) nu este obligatorie cartea de munca, veti primi o adeverinta
b)Nu este obligat. Obligat e doar la 4/zi, nu la acordarea lor in cumul.
c)Cum va vine mai usor, dar ar fi bine sa o depuneti cu nr. de inregistrare la firma (sa raman la dvs. un exemplar cu nr. de inregistrare)
d) da, daca indepliniti celellte conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala balint lucia balint lucia Patronul unei irma vrea sa concedieze o persoana pe motiv ca i se desfiinteaza locul de munca.Va rog sa ma ajutati caci nu stiu exact cate zile de preaviz se ... (vezi toată discuția)
Somaj nrista2000 nrista2000 Am si eu o problema,dupa o luna de zile de la angajare,patronul vrea sa ma concedieze.Pot beneficia de ajutor de somaj? Mentionez ca am stagiul de cotizatie ... (vezi toată discuția)
Programul in timpul preavizului marchadora marchadora ce drepturi am daca sunt in preaviz din pana in data de15 sept 2010?in legatura cu programul de lucru,ca la noi se sta mai mult de 8 ore.daca nu ma supun ... (vezi toată discuția)