avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ADOPTIA MAJORULUI DE CATRE SOTUL PARINTELUI FIRESC
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ADOPTIA MAJORULUI DE CATRE SOTUL PARINTELUI FIRESC

Buna ziua! Cum se face adoptia unui major de catre sotul parintelui firesc? Este suficienta depunerea personal a unei cereri de incuviintare a adoptiei la tribunal, insotita de copii legalizate ale certificatului de nastere al majorului, parintelui firesc, adoptatorului, certificatului de deces al celuilalt parinte firesc, certificatului de casatorie al parintelui firesc in viata si adoptatorului. In aceasta situatie de exceptie, mai este necesar cazierul judiciar al adoptatorului (sotul parintelui firesc) si certificatele care atesta starea de sanatate a adoptatului si adoptatorului? Consimtamintele parintelui firesc si al adoptatului mai trebuie sa imbrace forma expresa sau se considera implicite? Alte acte mai sunt necesare? Cam cat dureaza procedura si care este costul ei? Mtltumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:59, 4 Aprilie 2007
Adoptia majorului... procedura asta in ce lege e? Ca eu, din cate stiu, legea adoptiilor spune ca numai pana la varsta majoratului se poate face adoptia. Si nu sunt exceptii acolo.
Chiar nu am intalnit un astfel de caz, dar m-ati facut curioasa, imi spuneti si mie de unde aveti acesta informatii?
In legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, art. 5, alin. 3 "Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale." Pentru aceasta situatie, precum si pentru situatia adoptarii unei persoane de catre sotul parintelui firesc sunt prevazute cateva derogari de la procedura, cum ar fi de exemplu faptul ca nu mai este necesara incredintarea in vederea adoptiei sau atestarea familiei adoptatoare. Teoretic stiu ce trebuie sa fac, insa m-ar interesa parerea unei persoane care a trecut prin aceasta procedura, teoria si practica nu sunt intotdeauna compatibile si m-ar interesa astfel de aspecte practice. Multumesc.
Cazul este al meu, mama mea a murit acum 15 ani si am fost crescuta de tatal meu impreuna cu femeia cu care s-a recasatorit ulterior si dorim sa rezolvam aceasta problema si dpdv juridic. Bineinteles ca acest tip de adoptii au rolul de a clarifica o situatie deja existenta practic si dpdv juridic, in practica neavand loc nicio schimbare. Este important mai ales in probleme de succesiune, credite bancare (cand codebitorii trebuie sa fie rude pana la un anumit grad), obligatia de intretinere (bine, mai mult teoretic, ma indoiesc ca incidenta in practica a acestei obligatii este mare).
Ma intereseaza pentru ca doresc sa rezolv aceasta problema, eu am terminat dreptul si nu as dori sa apelez la serviciile unui avocat pentru aceasta procedura, consider ca ar fi bani cheltuiti degeaba, de vreme ce legea imi da acest drept, in plus avand si oarecare cunostinte in domeniul juridic (insa nu si experienta) consider ca nu ar fi foarte dificil.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2007
plummy, utilizator
Da, ai dreptate, asta e o exceptie... dar nu stiam ca este vorba despre o persoana care v-a si crescut, asa ca m-am gandit ca ati gasit dv. vreo alta exceptie pe undeva. :-/

Din pacate nu te pot ajuta din practica, nu am facut decat minori. Insa va spun ca puteti depune la tribunal cererea cu actele insotitoare de care ati spus; in cazul in care mai este necesar ceva, instanta va va pune in vedere sa aduceti restul. Ganditi-va ca ideea lor e sa scape cat mai repede de dosare si sa le fie atacate cat mai putine. Astfel ca, fiind un caz clar, nu va vor pune la zid.

La primul termen propuneti probe si intrebati instanta daca mai considera vreun document necesar in cadrul administrarii probei cu acte.
Evident consimtamantul tatalui este necesar si da, in forma ceruta de lege.
Nu mai sunt necesare, parca, acte care sa dovedeasca sanatatea si starea materiala a viitoarei mame. Dar o hartiuta de la medicul de fam este usor de procurat si instanta va vedea staruinta dv.
Mai este necesar macar un martor, pentru ca in aceasta situatie aveti de demonstrat un element de fapt: anume faptul ca ati fost crescuta de viitoarea mama. Puteti depune si copii ale actelor dde identitate, al dv. si al mamei, din care sa reiasa ca ati avut acelasi domiciliu, insa cred ca instanta va cere si un martor (domiciliul din buletin este o situatie de drept si nu de fapt).
Cu privire la consecinte... ma rog... mi se pare foarte bine ca doriti sa faceti acest lucru, insa implicatii sunt.
Cu privire la dreptul de intretinere, multi mostenitori invoca unele cheltuieli cu autorii lor in contra altor autori; parinti care sa isi ceara dreptul la intretinere, in instanta, n-am vazut, insa copii care au facut asta da.

Bafta multa! Procedura n-ar trebui sa dureze mai mult de 2 termene, in principiu.
Va multumesc mult pentru informatii! :) Stiti cumva si cam care sunt taxele aferente procedurii?
Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2007
plummy, utilizator
Cazierul trebuie in opinia mea.
Si certificatele de sanatate.
Consimtamantul se poate da si in fata instantei.

Alte discuții în legătură

Adoptie major mirustefi mirustefi Buna? Se poate adopta o fata in varsta de 24 de ani, ai carei parinti au decedat de mult si care a fost data in plasament la o Fundatie din Suceava. ... (vezi toată discuția)
Sa trec copilul sotiei pe numele meu!!! fanus fanus ce proceduri trebuiesc facute k sa trec copilul sotiei pe numele meu?? (vezi toată discuția)
Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)