avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1029 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ADOPTIA MAJORULUI DE CATRE SOTUL PARINTELUI FIRESC
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ADOPTIA MAJORULUI DE CATRE SOTUL PARINTELUI FIRESC

Buna ziua! Cum se face adoptia unui major de catre sotul parintelui firesc? Este suficienta depunerea personal a unei cereri de incuviintare a adoptiei la tribunal, insotita de copii legalizate ale certificatului de nastere al majorului, parintelui firesc, adoptatorului, certificatului de deces al celuilalt parinte firesc, certificatului de casatorie al parintelui firesc in viata si adoptatorului. In aceasta situatie de exceptie, mai este necesar cazierul judiciar al adoptatorului (sotul parintelui firesc) si certificatele care atesta starea de sanatate a adoptatului si adoptatorului? Consimtamintele parintelui firesc si al adoptatului mai trebuie sa imbrace forma expresa sau se considera implicite? Alte acte mai sunt necesare? Cam cat dureaza procedura si care este costul ei? Mtltumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 17:59, 4 Aprilie 2007
Nu se platesc taxe de timbru la adoptie.
Nu sunt necesare certificate de sanatate, GabrielaA, nu mai au rost. Scopul lor este acela de a da asigurari ca adoptatorul n-o sa moara sau n-o sa-l poata creste pa adoptat, lasandu-l astfel iar orfan sau fara ajutor. Or, in cazul in care el deja este crescut de adoptator, nu se mai pune problema; cu atat mai mult cu cat adoptatul este major si-si poate purta singur de grija. Nu mai sunt necesare, spun eu, asigurarile ca la minori.
Consimtamantul se va da si in fata instantei, insa in practica instantele (la adoptia de minori) mi-au cerut si declaratie autentica; in acest caz, asa scrie chiar la lege. Mie mi-au cerut si cand nu scria expres.
Nu dureaza mult insa nici cazierul si nici certificatul medical...
S-ar putea sa ai dreptate cu certificatele medicale.
Si eu vorbesc tot de la procesele cu minori. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adoptie major mirustefi mirustefi Buna? Se poate adopta o fata in varsta de 24 de ani, ai carei parinti au decedat de mult si care a fost data in plasament la o Fundatie din Suceava. ... (vezi toată discuția)
Sa trec copilul sotiei pe numele meu!!! fanus fanus ce proceduri trebuiesc facute k sa trec copilul sotiei pe numele meu?? (vezi toată discuția)
Infierea unui major andreyutza andreyutza Buna seara, Va cer si eu parerea intr-o problema: Mama s-a recasatorit acum 15 ani iar eu inca port numele fostului sot al mamei si doresc sa fiu infiata de ... (vezi toată discuția)