avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 857 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general lege sau moft?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

lege sau moft?

in anul 2008 unitatea juridica bugetara la care lucrez in calitate de contabil a primit o amenda de la casa judeteana de pensii in cuantum de 1500 lei pentru nedepunerea in termen a declaratiilor nominale in perioada martie-mai 2008, in aceasta perioada in unitatea nu a ocupat nimeni postul de contabil deoarece contabila care a fost, a plecat prin transfer la alta unitate iar postul a fost vacant drept pentru care nu a dat nimeni declaratiile nominale lunare, iar pe 22 iulie 2008 a venit procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor.
Deoarece nimeni din unitate nu si-a asumat vina eu fiind proaspat angajata, vazand procesul verbal am mers in 48 de ore la casa judeteana de pensii si am platit jumatate din suma, respectiv 750 lei,din bani proprii, spunandu-mi angajata care a intocmit procesul verbal ca daca platesc in 48 ore pot plati jumatate Ieri 17.05.2010 am primit iarasi pe unitate o somatie prin care suntem obligati sa platim jumatatea cealalta, adica inca 750 lei deoarece mi-a motivat jurista casei de pensii ca suma trebuia sa fie platita integral si nu cu jumatati de masura. Am cautat peste tot ce e de facut, cum sa platesc o suma care nu consider ca trebuie, atata timp cat ei au sustinut ca aceasta se poate? ce lege s-a aplicat? la pensii nu se poate platii jumatate in 48 de ore? de ce dupa aproape 2 ani se trimite somatie? cand se prescrie o sanctiune data de casa de pensii pentru ca se pare ca ei au legi speciale....? cine e vinovat de aceasta cauza din unitate, cine trebuie sa plateasca? pot sa mai fac contestatie daca azi am platit si diferenta de 750 lei? astept cu nerabdare un raspuns. va multumesc #-o
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 10:31, 18 Mai 2010
Temeiul legal in baza caruia s-a aplicat sanctiunea este :
Art. 6
(1)Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi VI, denumite în continuare angajatori, precum şi instituţiile care efectuează plata drepturilor de şomaj pentru şomerii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. III sunt obligate să depună în fiecare lună, la termenul stabilit de CNPAS, declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat. Declaraţia se depune la casa teritorială de pensii, în raza căreia se află sediul angajatorului.

Art. 148
Constituie contravenţie următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni:
a)nedepunerea la termen a declaraţiei prevăzute la art. 6 alin. (1);

Art. 149

Contravenţiile prevăzute la art. 148 se sancţionează după cum urmează:
b)cele prevăzute la lit. a), d), e), h), j), k) şi l), cu amendă de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei;(vechi)

Art. 153
(1)Dispoziţiile prezentei legi, referitoare la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţiona-rea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.

Legea 32/1968 a fost abrogata cu OG2/2001 si toate referirile la legea 32 se inlocuiesc cu prevderile og 2

Art 28 din og 2
(1)Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres.

Trebuie sa vedeti ce scrie pe procesul verbal .
Daca este prevazuta posibilitatea de plata in 48 ore a 1/2 din amenda , puteti contesta .
Daca nu, nu .
Ultima modificare: Marți, 18 Mai 2010
Magda Staicu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni pentru nedepunerea declaratie 394/2008 breja breja Societatea a avut probleme in 2008 legate de nedepunerea declaratiilor. A platit amenda la ANAF pentru decl nedepuse mai putin decl 394. Ce amenda trebuie ... (vezi toată discuția)
Cuantum amenda in 48h georgemgarjoaba georgemgarjoaba Pe Legea 10 a calitatii am fost amendat conform art.36 b (amenda intre 5000 si 10000 lei). Mi s-a aplicat 6000 lei, spunandu-mi-se ca pot plati in 48 de ore ... (vezi toată discuția)
Contributii pensii carmenssilva carmenssilva Cum poate fi sanctionat un angajator care nu a platit contributia la pensii si nu poate elibera adeverinta de vechime? (vezi toată discuția)