Temeiul legal in baza caruia s-a aplicat sanctiunea este :
Art. 6
(1)Persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi VI, denumite în continuare angajatori, precum şi instituţiile care efectuează plata drepturilor de şomaj pentru şomerii prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. III sunt obligate să depună în fiecare lună, la termenul stabilit de CNPAS, declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat. Declaraţia se depune la casa teritorială de pensii, în raza căreia se află sediul angajatorului.
Art. 148
Constituie contravenţie următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni:
a)nedepunerea la termen a declaraţiei prevăzute la art. 6 alin. (1);
Art. 149
Contravenţiile prevăzute la art. 148 se sancţionează după cum urmează:
b)cele prevăzute la lit. a), d), e), h), j), k) şi l), cu amendă de la 15.000.000 lei la 50.000.000 lei;(vechi)
Art. 153
(1)Dispoziţiile prezentei legi, referitoare la stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, se completează cu prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţiona-rea contravenţiilor, cu modificările ulterioare.
Legea 32/1968 a fost abrogata cu OG2/2001 si toate referirile la legea 32 se inlocuiesc cu prevderile og 2
Art 28 din og 2
(1)Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute în actul normativ, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. În actul normativ de stabilire a contravenţiilor această posibilitate trebuie menţionată în mod expres.
Trebuie sa vedeti ce scrie pe procesul verbal .
Daca este prevazuta posibilitatea de plata in 48 ore a 1/2 din amenda , puteti contesta .
Daca nu, nu .