avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli intretinere

Administratorul Asociatiei de proprietari mi-a trimis o Notificare prin care mi se cere sa platesc un anumit debit X in termen de 5 zile, in caz contrar, ma va actiona in instanta, cu suportarea cheltuielilor de judecata si mai departe ... pana la executarea silita.
Intrebarea mea este: Pot sa cer administratorului sa imi justifice componenta debitului restant (justificare pe baza de probe). Daca da, va rog sa imi specificati baza legala, pentru ca vreau sa merg mai departe. :(
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: michu61 , utilizator 13:55, 19 Mai 2010
Intai vreau sa va intreb daca debitul (restanta) pentru care ati fost notificata este conform cu lista de plata a cotelor de intretinere. (?)
In al doilea rand sa va arat reglementarile legale.

Conform Legii 230/2007
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Iar in HG 1588/2007 Normele de aplicare a Legii 230/2007
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
.................................
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;


Astfel, la fiecare cota, lunar, aveati posibilitatea sa o contestati sau sa cereti lamuriri despre felul cum a fost calculata timp de 10 zile. Dupa acest termen se subintelege ca ati acceptat ce s-a scris pe liste.
Am mai avut probleme privind calculul datoriei la asociatie. Nu am primit niciodata lamuriri legat de modul de calcul al penalitatilor. Din alte surse am ajuns la concluzia ca se calculeaza penalitate la penalitate. Este un tabel in excel in care se introduc datele curente, si se aplica formula de calcul. Nu ma putut lamuri nimeni de ce se calculeaxa astfel. Recunosc nu sunt o buna platnica. Daca pana acum am platit cu ochii inchisi acum nu mai vreau acest lucru. Eu vreu sa stiu cat din debit reprezinta apa, gaz, salar administrator, intretinere (desi aceasta o fac locatarii pe banii lor), cat este penalitatea calculata etc.. Asa cum la o societate comerciala ti se cere sa prezinti analitic soldul contului asa am pretentia si eu de la administrator, si pentru acest lucru este platit. Raspunsul NU SE POATE l-am mai primit si nu il mai accept. Vreu sa merg mai departe in cazul in care procedeaza corect.
Va multumesc pentru raspuns, ma incadrez in cele 5 zile si depun o adresa prin care solicit potrivit L nr. 230 si HG 1588 sa mi se prezinte documentele care au stat la baza calculului debitului.
O sa va tin la curent despre relatia administrator - proprietar.
Sper sa fac ceva bine pentru toti proprietarii.
:offtopic:
Am sa va rog sa nu scrieti mesaje consecutive. Pentru completarea mesajului, in caz ca nu vi s-a raspuns la el intre timp, puteti folosi butonul "Editeaza".
@michu61,
Spuneti ca pana acum ati platit "cu ochii inchisi", si-apoi "recunosc nu sunt o buna platnica". Vedeti ca mai degraba nu ati platit cu ochii inchisi, ca daca plateati nu mai aveati penalizari.
Explicatia sumei lunare de plata este pe fiecare lista in parte. Uitati-va pe lista afisata si observati ca sunt niste coloane si linii. In capul coloanelor scrie ce reprezinta fiecare suma (apa, caldura, gaz, energie electrica, lift, salarii, ciratenie, reparatii...).
Asa cum s-a mai spus fiecare suma afisata pe lista lunara poate fi contestata in maxim 10 zile.
Acum daca vreti sa va lamuriti in instanta, lasati asociatia sa va dea in judecata. cand o sa primiti citatia prezentati-va si solicitati judecatorului sa se dispuna o expertiza asupra sumelor pe care nu le recunoasteti (concret intretinerea, repartiile, penalizarile ...). Instanta o sa propuna un expert din cei autorizati si agreati de judecatoriei, va spune si onorariul ce trebuie sa-l achitati inainte ca expertul sa se apuce de treaba.
La termenul urmator luati la cunostinta de expertiza, din care poate rezulta ca aveti de plata catre asociatie o suma mai mare sau mai mica decat va solicita asociatia.
Prin hotarare restantierul va fi obligat sa plateasca acele datorii catre asociatie la care se adauga si cheltuielile de judecata ocazionate de proces.

Alte discuții în legătură

Penalitati gera905 gera905 Buna seara. Daca taxe locative/luna sunt de exemplu 50 lei si fondul de rulment 40 lei , pe lista de plata ar trebui sa figureze total plata 90 lei ? Sau ar ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere filimonandreea filimonandreea buna ziua ! Sunt si eu un restantier la intretinere, ca multi altii nu de rea credinta incepand cu anul 2002 pana in prezent; pana acum cateva luni de ... (vezi toată discuția)
Penalitati la intretinere luminita ursu luminita ursu am ramas restantiera la intretinere este legal ca sa fie penalitatile mai mari decat restanta asta in conditia care eu mi-am luat angajamentul de-a a plati ... (vezi toată discuția)