Am auzit de curand despre o stare de fapt si sunt curios cum se poate rezolva aceasta, pentru ca aparent se pare ca multa lume poate proceda asa.
Un vecin de bloc si-a luat un calculator (sau un laptop, nu stiu precis) scump de la o firma de-asta de vinde produse electronice si electrocasnice. L-a luat in rate, cu credit dintr-ala fara giranti. A platit vreo 2 rate la el (la o banca), dupa care omul si-a gasit de munca undeva prin afara tarii si a plecat, fara gand de a mai plati sau de a se mai intoarce curand in tara. Ce se intampla in cazul asta? Ramane banca cu gaura, sau exista vreo modalitate (si cred ca exista) sa-si recupereze banii? Care este procedura legala?
E ceva similar cu o stire pe care am vazut-o acum cateva luni la TV, in care se spunea ca multi romani si-au luat produse electronice si electrocasnice pe credite dintr-alea "doar cu buletinul", dupa care au plecat la munca prin Italia sau Spania si nu si-au mai platit ratele. Stirista spunea atunci ca bancile au ramas in gaura, dar ca oricum isi recupereaza paguba din dobanzile mari practicate la acest fel de credite, bazandu-se pe un fel de "teorie a probabilitatii".
Pai pentru recuperarea debitului banca trimite vreo 2 scrisorele. Daca nu se rezolva, il da pe mana unor recuperatori de debite. Acesta face iar corespondenta, apoi introduce actiune in instanta si, in cadrul acesteia obtine info despre: daca mai sunt bunuri pe numele sau in tara; daca e afara; unde e.
Daca omul nostru a plecat legal, atunci consulatul/ambasada din tara respectiva stie de locul sau de munca. Si se executa acolo.
Asta e caz fericit, de regula asa nu procedeaza cei care pleaca legal afara, care au apoi rate la masina etc.
bancile au un program comun, nu doar centrala sucursala, prin care isi comunica reciproc rai platnicii....asa ca daca ai avut probeleme cu plata la o banca in momentul unui credit la alta banca ai punct negru...... ba mai mult se utilizeaza si cu prestatorii de servicii...telefon, electricitate, etc....... sanse mici sa obtii ceva daca ai dat plasa odata.....
Banca nu ramane sub nici o forma pagubita, pt ca daca nu exista girant se face o asigurare de risc a creditului, a.i. ei isi iau banii din asigurare. Oricum pe cel ce a plecat in starainatate si nu mai plateste nu cred ca-l intereseaza daca e bagat sau nu in acea baza de date a rau-platnicilor.
Ati vazut voi banca sa mearga in pierdere?:P
din pacate au fost si banci care au dat faliment..... dar ai dreptate..... banii nu ii pierde asa usor..... cat despre faptul ca pe rau platnic il intereseaza sau nu acea baza de date..... mai devreme sau mai tarziu il va interesa..... daca nu se numara printre cei fericiti care cumpara totul cu banii jos.......
Aia care au dat faliment au dat din cauza tunurilor nu din cauza a 2 calculatoare, 5 aragaze si o tigaie:)) ...alta poveste...alt topic.
Iar pagubiti erau creditorii bancii nu debitorii ei, cu atat mai putin angajatii bancii(care erau mana-n mana cu tunarii) ;)
Girant banca.
Popop
In 2005 am mers de girant pentru cineva care a luat un imprumut de la banca. Respectivul a platit ratele un timp, dar apoi s-a oprit (nu stiu cand a platit ... (vezi toată discuția)
Coplatitor
elenafrm
Sunt coplatitor la un credit de nevoi personale. Nu am nici un fel de grad de rudenie cu titularul de credit. Cand am fost la banca pentru a vedea daca sunt ... (vezi toată discuția)