avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1059 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termene de comunicare a hotararilor judecatoresti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termene de comunicare a hotararilor judecatoresti

Buna ziua,

In urma cu cateva luni am avut un proces a carui rezultat a fost in favoarea mea, castigandu-l! Comunicarea privind hotararea instantei mie mi-a parvenit la o data, in timp ce partii adverse la o alta. Este normal sa fie asa? :-/Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lukacs , utilizator 13:21, 5 Aprilie 2007
Mie mi s-a comunicat hotararea in data de 15.03.2007, in timp ce partii adverse i s-a comunicat abia la data de 26.03.2007! Acum stau si ma intreb, exista sanctiuni pentru astfel de cazuri?
Cunosc intr-adevar regula conform careia o hotarare judecatoreasca isi produce efectele de la data comunicarii, insa naste o serie de probleme.
Spre exemplu, lui X i se implineste termenul de decadere din dreptul la recurs/apel Luni, iar lui Y Marti-Miercuri, intrucat lui Y i s-a comunicat cu o zi mai tarziu hotararea - si asta nu conteaza din ce motive, sa le zicem doar temeinice. Daca X incheie un contract - sa zicem ca i-a fost revendicat un bun imobil - de vanzare cumparare/inchiriere cu o persoana, iar Y face recurs in exact ultima zi cand deja lui X i-a expirat termenul, dar lui Y nu, contractul de vanzare-cumparare/locatiune se desfiinteaza? Pe ce temei?
Nu este neaparat sa se desfiinteze, depinde de prevederi... E discutie lunga aici.
Insa hai sa vedem in exemplul asta: daca eu vad ca vanzatorul nu are CF, nu astept sa faca imobilului CF, cadastru si totul?? Si asta cum se poate face doar dupa ramanerea definitiva a sentintei/hotararii... deci nu era k sa cumpar cand am facut-o. Ca sa nu mai spun ca, daca vad o hotarare de acum o luna, nu e normal sa ma intreb si sa ma asigur ca nu va fi atacata?
Nu vad care ar fi lezarea. Daca tu consideri ca hotararea iti este favorabila asa, nu o ataci indiferent daca cealalta parte o ataca sau nu. Este vorba de un interes propriu al fiecarei parti in raport cu hotararea, nu de un interes in raport de interesul celuilalt. Faptul ca partii adverse nu ii convine hot nu schimba faptul ca tie iti convenea, nu?
Nu exista prevederi legale care sa spuna ca partile trebuie citate in aceeasi zi, ca le trebuie comunicate actele in aceeasi zi... iar din practica va spun ca sunt mai putine cazurile cand ambele parti primesc comunicarile in aceeasi zi. Se intampla mai des sa primeasca citatiile simultan decat comunicarile. Nu stiu de ce si nu ma intereseaza, atata timp cat nici un client nu mi-a spus niciodata "daca stiam ca face apel..." Ca sa vad definitivarea unei hot ma uit la data la care aceasta i-a fost comunicata partii adverse (daca imi convine hot) si la data comunic catre mine (daca nu-mi convine). Ma uit la ambele date doar cand vreau legalizarea ei, investire etc.

Si, personal, consider rea-credinta sa dispui (sau sa incerci asta) de obiectul hotararii atata timp cat ea nu e definitiva. Odata ce nu o poti pune in executare... e ca si cum inca n-ai obtinut acel lucru la care iti da dreptul hot DUPA UN TERMEN.

Si Alex, ce naiba, data comunicarii este trecuta in dovada de indeplinire a comunicarii, ce dovada sa aduci tu??? Iti dai seama ce tambalau ca sa dovedesti cu martori peste aceasta data? Sa ataci procesul-verbal ca inscris in fals... HAaaaa-Haaaa.... Mult chin. Trebuie sa fie chestiune serioasa ca sa merite, nu asa aiurea, ca nu-ti convine te pomini ce, ca a facut alalalt recurs in termenul sau legal...
asadar, cu ce ajuta?:)
pana nu sucombeaza termenele pt caile de atac pt ambele parti, orice act in legatura cu litigiul/objetu' lui e cu rea credinta facut. ca mai stai nitel in suspans...asta sa fie singura paguba.....bine, cred ca pot si ipoteze pe care nu le am acum in vedere...
Intr-adevar, hotararea imi este favorabila...dar voi primi poate un recurs din partea adversa, care poate sa mai prelungeasca o bucata lucrurile, cand ele au fost ,cel putin la adresa mea, definitive.

Alte discuții în legătură

Definitiva si irevocabila ContSters163632 ContSters163632 Buna ziua ,ma poate lamuri si pe mine cineva daca se poate,se poate ataca definitiva si irevocabila in instanta? Si sa fiu un pic mai expilicita \"termenul de ... (vezi toată discuția)
Instantele de judecata si ordinea acestora hopeless1 hopeless1 as dori sa fiu si eu lamurita cu acest aspect va rog frumos. am cam inteles dar lamurita tot nu sunt. stiu ca sunt trei instante care ar trebui sa judece un ... (vezi toată discuția)
Termen de exercitare a caii revizuirii avvaslui avvaslui As dori opini in ceea ce priveste momentul de la care se calculeaza termenul de o luna pentru revizuire. Astfel, impotriva unei decizii din apel s-a formulat ... (vezi toată discuția)