avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fisa postului - abuz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fisa postului - abuz?

Buna ziua,

Se pare ca am o mica problema. Sunt angajata la o firma de cateva luni si nu am semnat inca fisa postului. In contractul de munca sunt angajata pe postul de operator calculator dar mai degraba indeplinesc sarcinile unui economist (inregistrari contabile, intocmiri declaratii, supraveghere conturi, incasari, intocmire facturi, rapoarte extracontabile, gestiune, chiar si secretariat). Acum, mi se cere sa imi intocmesc eu fisa postului si sa trec efectiv ceea ce fac. Nu mi se pare corect sa imi intocmesc eu fisa postului de la bun inceput. Cu atat mai mult nu mi se pare corect ca eu sa trebuiasca sa imi trec in fisa postului niste atributii pe care functia inscrisa pe contractul de munca nu le prevede. Fisa postului de operator de calculator nu are nicio legatura cu inregistrarile contabile, spre exemplu.

Daca tot sunt la acest subiect, mentionez ca postul de operator calculator nu prevede studii superioare (acesta este si motivul pentru care nu am fost incadrata pe postul de contabil, lucrul cu care am fost de acord in schimbul incasarii unei sume de bani "la negru), insa impreuna cu contractul de munca am depus adeverinta ce tine locul diplomei de licenta pentru profesia de economist.

Stiu ca sunt vremeuri grele si vreau si eu sa se rezolve lucrurile pe cale amiabila, insa nici nu prea imi convine o situatie ce seamana cam mult a abuz si va cer un sfat. Cum as putea sa rezolv aceasta problema.

Va multumesc,
Carla
Cel mai recent răspuns: Carla_eta , utilizator 21:15, 18 Mai 2010
Nu prea este normal sa vi se ceara asa ceva...pe de alta parte, daca tot nu vreti tensiuni, este mai bine sa va intocmiti singura, decat sa v-o impuna ei, nu?
Da si nu. Daca o intocmesc eu in functie de ceea ce fac, reiese ca numai operator calculator nu sunt, adica nu indeplinesc sarcinile de operator calculator asa cum sunt incadrata (si platita). Fisa postului de operator calculator o intocmesc cu placere insa in fisa ce mi se cere se asteapta de la mine sa trec spre exemplu "inregistrari contabile" sau "evidenta gestiune"; asta in conditiile in care sunt angajata ca "operator calculator". Ceea ce nu imi convine este cum de ei pot sa ma angajeze pe un post si apoi sa imi ceara scris ca indeplinesc sarcini pt altul. Cu atat mai mult cu cat pt. operator calculator tb studii medii, iar pentru contabilitate studii superioare. Este adevarat ca pregatirea o am, dar totusi, o asemenea neconcordanta intre contractul de munca si fisa postului este permisa?
Salutare,

Din moment ce ai acceptat inca de la inceput niste bani "la negru" pentru ca angajatorul sa te poata trece in contract operator calculator in loc de contabil, mi se pare ca deja ai ales sa faci un compromis. Acum nu vad de ce nu ai continua pe linia aceasta, sa iti intocmesti o fisa a postului in concordanta cu compromisul ales... parerea mea. Nu sunt avocat insa parerea mea e logica cu atitudinea ta.

O seara buna.
Din pacate in lume in general, Romania in sens restrans nu logica primeaza, insa toate au o limita. Decat sa plateasca ei contributia la stat aferenta incadrarii pe post ce necesita studii superioare am acceptat un post mai amarat si sa incasez eu o diferenta la negru. Asta ca sa iti faci o idee despre ce numesti tu compromis. Nu imi convine acum ca pt postul amarat pe care il detin sa raspund de situatia contabila sau de gestiune in mod oficial, ceea ce s-ar intampla daca as trece ce fac efectiv in fisa postului intocmita de mine. Cu alte cuvinte daca iau bani la negru fac si o munca neoficial. Daca imi recunosc munca "neoficiala" ca fiind oficiala, deja nu mi se pare ok.

Apropo, este adevarat ca daca sunt incadrata pe un post ce necesita studii medii, in conditiile in care la ITM am depusa adeverinta ce atesta finalizarea studiilor superioare pot cere plata diferentei de salariu retroactiv? Exista sorti de izbanda in acest sens?
Daca iei bani la negru, iti cam recunosti munca neoficiala... cel putin principial. Adevarul este la mijloc. Sincer: stiu prin ce treci. Lucrez de 2 ani de zile "la negru": pe cartea de munca iau aprox. 9.5 mil iar "in mana" iau 21-24 in functie de comision. Iti mai spun ceva: tot pe tema fisei postului ma ciondanesc cu angajatorul de vreo 2 luni si azi 18.05.2010 am fost "dat afara" pentru motiv de restructurare post. Asa ca ai grija ce faci.

www.avocatnet.ro/content/for...

In legatura cu ultima intrebare: ce stiu eu e ca daca ai depus acte pt studii superioare, ca salariu minim trecut pe carte de munca tre sa ai salariul minim pt cei cu studii superioare.

Succes/

Alte discuții în legătură

Afectare calcul pensie adriana81taicuta adriana81taicuta Buna ziua, Ma afecteaza la calculul pensiei daca am studii superioare in contabilitate si informatica de gestiune (economista) si in contractul de munca mi-au ... (vezi toată discuția)
Salarizarea dupa absolvirea facultatii lupan2maria lupan2maria as dori si eu o informatie si nu stiu de unde sa o obtin ma poate cineva lamuri? va rog din suflet am fost angajata la o primarie rurala ca referent cu ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate functii shebamea shebamea Buna seara. Va rog sa-mi spuneti daca exista incompatibilitate intre functia de economist si functia de casier. Mentionez ca sunt incadrata in functia de ... (vezi toată discuția)